Novosti

Stručni članci

Uhanjenost djece

Pored apsolutnih iznosa, vrlo je ilustrativna dinamika promjena ukupnoga udjela pretilosti i njezinih tipova. Naime, u SAD -u je posljednjih godina postignuto zaustavljanje porasta prevalencije pretilosti u žena, dok se porast i dalje kontinuirano bilježi u skupini...

read more
Dijeta sokovima – ljetno osvježenje!

Svježe iscijeđen sok savršena je hrana jer na taj način konzumirate mnogo voća i povrća u sirovom stanju. Nedvojbeno ste čuli mnoga svjedočanstva o gotovo čudesnim svojstvima sirove hrane, ali, jednostavnim riječima, takva je hrana zdrava jer sadrži najviše hranjivih...

read more
Kolesterol u hrani

Različite vrste namirnica sadrže različite količine kolesterola. Primjerice, životinjske su iznutrice izrazito bogate kolesterolom.100 Količina kolesterola u 100 g namirnica: - 2 jaja od 50 g 600 mg - iznutrice: - 100 g žumanaca 1500 mg govedski bubrezi 430 mg -...

read more
Razina kolesterola u krvi

Današnji standardi razine kolesterola u krvi manje su strogi nego prije nekoliko godina. Obično se smatra da bi razina ukupnoga kolesterola morala biti 5,16 mmol/L ili niža. - razina LDL-kolesterola trebala bi biti manja od 3,35 mmol/L - razina HDL-kolesterola trebala...

read more
Što je kolesterol?

Kolesterol u našem organizmu nije nametnik. Organizam normalno sadrži otprilike 100 g kolesterola, koji se nalazi u središnjem živčanom sustavu, u mijelinu oko živaca, u staničnim membranama i u slobodnim molekulama. Nužan je za sintezu hormona u nadbubrežnim...

read more
Što su masti?

Masti ili lipidi u prehrani su nužni zato što: - daju energiju, - omogućuju stvaranje zaliha masnoće, - sudjeluju u stvaranju staničnih membrana, - čine sastavni dio tkiva i živčevlja, - pomažu u stvaranju hormona, prostaciklina, tromboksana i leukotriena, - bez njih...

read more

Povežite se s nama

Ostanimo u kontaktu. Pratite nas na društvenim mrežama i slobodno pitajte sve što Vas zanima.