Novosti

Stručni članci

Kardiovaskularne bolesti

U visokorazvijením zemljama bolesti srca i krvožilnog sustava ili kardiovaskularne bolesti najčešći su uzrok smrti. Godine 1982. u Sjedinjenim Američkim Državama ishemijska bolest srca bila je uzrokom 55% ukupnog broja smrti, a 16% smrti bilo je prouzročeno...

read more
Drastično mršavljenje ili prva faza mršavljenja!

Budete li slijedili upute za prvu fazu, vaša će se tjelesna težina nesumnjivo smanjivati. Ako se to ne dogodi, ili pak bude trajalo neizdrživo dugo, vjerojatno u nečemu stalno griješite. Možda redovito jedete juhu, za koju su vas uvjerili da sadrži »dopuštene« vrste...

read more
Što jesti na poslu ili na putu?

Zbog različitih razloga često vam se događa da jednostavno nemate vremena za »pošteni« obrok. Obično je ručak obrok koji se najčešće »žrtvuje. Da biste uštedjeli na vremenu, »preskačete« ga ili na brzinu pojedete kakav sendvič. Nemojte to činiti! Nikada ne...

read more
Hiperinzulinizam i rezistencija na inzulin

Kako smo vidjeli u prethodnim člancima, namirnice koje izazivaju hiperglikemiju (prevelike količine šećera, previše bijelog brašna i krumpira) uvelike opterećuju gušteraču. To se prvo očituje kao hiperinzulinemija (stanje prekomjerne izloženosti organizma inzulinu), a...

read more
Povišeni trigliceridi

Kad razina triglicerida (neutralnih masti) u krvi dosegne vrijednosti veće od 1,50 g/L,* tada već možemo govoriti o opasnosti od oštećenja krvožilnog sustava. Takva koncentracija triglicerida može biti izravna posljedica alkoholizma ili prekomjerne zastupljenosti...

read more
Kolesterol unesen iz hrane

Ispitivanjem pojedinih namirnica ustanovljene su velike razlike u količinama kolesterola što ih one sadrže (primjere navodimo u tablici). 2 jajeta od po 50 g 0,60 g goveđi bubreg 0,43 g kavijar 0,34 g škampi 0,28 g maslac 0,23 g Dugo se vjerovalo da se u organizam s...

read more

Povežite se s nama

Ostanimo u kontaktu. Pratite nas na društvenim mrežama i slobodno pitajte sve što Vas zanima.