Dijeta sokovima – ljetno osvježenje!

Autor: altis

Svježe iscijeđen sok savršena je hrana jer na taj način konzumirate mnogo voća i povrća u sirovom stanju. Nedvojbeno ste čuli mnoga svjedočanstva o gotovo čudesnim svojstvima sirove hrane, ali, jednostavnim riječima, takva je hrana zdrava jer sadrži najviše hranjivih vrijednosti.

Čim je počnete kuhati, hrana gubi nešto od tog bogatstva ~ iako su neki oblici pripreme razorniji od drugih.

Međutim, kuhanje se nije dogodilo slučajno. Hranu kuhamo da bi bila ukusnija i da bismo u njoj više uživali, pa je stoga malo vjerojatno da ćete razviti sklonost konzumaciji isključivo sirovih namirnica.

Stoga ne brinite ako vas pomisao na sok od mrkve i celera ne može uzbuditi kao pomisao na sendvič sa slaninom i gorušicom. Sok je blagotvoran i zbog toga što čini kašastu hranu.

Dijeta sokovima - ljetno osvježenje!Okus mu je izvrstan i bez dodatka soli ili šećera, pa će vam za nekoliko dana pomoći očistiti nepce i otvoriti put manje začinjenoj i otrovnoj prehrani.

Štoviše, ako više nikada ne okusite šećer, svojem tijelu nećete uskratiti ni jednu hranjivu tvar. Rafinirani bijeli šećer u čovjekovu je prehranu ušao tek nedavno – što prilično iznenađuje ako uzmete u obzir da se nalazi u mnogim namirnicama, od zaprženoga graha do pogača – a ne nudi ništa osim praznih kalorija i niza zdravstvenih problema.

Prevelika količina šećera u prehrani može dovesti do problema sa zubima, dijabetesa, srčanih tegoba i hipoglikemije, odnosno, niske razine šećera u krvi. Umjesto toga razvijte naviku konzumiranja malih količina meda, prirodnog, mnogo slađeg šećera. Voće također
sadrži prirodni šećer, pa mu pribjegnite kad poželite nešto slatko.

Primjerice, grožđice su savršene za zaslađivanje slatkih jela i izvrsno ublažuju gorčinu pirjanih jabuka.

Ako hranu po navici posipate solju, razmislite o tome da posudicu sa solju uklonite sa stola, zajedno s posudicom za šećer.

U prehrani nam je potrebna određena količina soli, osobito dok se znojimo, ali se prevelika količina soli povezuje s visokim krvnim tlakom, nesanicom te bolestima bubrega i srca.

Međutim, kuhanje se nije dogodilo slučajno. Hranu kuhamo da bi bila ukusnija i da bismo u njoj više uživali, pa je stoga malo vjerojatno da ćete razviti sklonost konzumaciji isključivo sirovih namirnica.

Stoga ne brinite ako vas pomisao na sok od mrkve i celera ne može uzbuditi kao pomisao na sendvič sa slaninom i gorušicom.

Sok je blagotvoran i zbog toga što čini kašastu hranu. Okus mu je izvrstan i bez dodatka soli ili šećera, pa će vam za nekoliko dana pomoći očistiti nepce i otvoriti put manje začinjenoj i otrovnoj prehrani.

Štoviše, ako više nikada ne okusite šećer, svojem tijelu nećete uskratiti ni jednu hranjivu tvar. Rafinirani bijeli šećer u čovjekovu je prehranu ušao tek nedavno – što prilično iznenađuje ako uzmete u obzir da se nalazi u mnogim namirnicama, od zaprženoga graha do pogača – a ne nudi ništa osim praznih kalorija i niza zdravstvenih problema.

Prevelika količina šećera u prehrani može dovesti do problema sa zubima, dijabetesa, srčanih tegoba i hipoglikemije, odnosno, niske razine šećera u krvi. Umjesto toga razvijte naviku konzumiranja malih količina meda, prirodnog, mnogo slađeg šećera. Voće također
sadrži prirodni šećer, pa mu pribjegnite kad poželite nešto slatko.

Primjerice, grožđice su savršene za zaslađivanje slatkih jela i izvrsno ublažuju gorčinu pirjanih jabuka.

Ako hranu po navici posipate solju, razmislite o tome da posudicu sa solju uklonite sa stola, zajedno s posudicom za šećer. U prehrani nam je potrebna određena količina soli, osobito dok se znojimo, ali se prevelika količina soli povezuje s visokim krvnim tlakom, nesanicom te bolestima bubrega i srca.

Možda će vas zanimati…