Sve dijete za mršavljenje na jednom mjestu!

Autor: altis

Dijeta je izraz koji opisuje praksu kontroliranog unosa tj. uzimanja točno određenih količina i točno određenih vrsta hrane radi postizanja odreženog cilja.

Iako postoje različiti ciljevi, od povećanja tjelesne mase, zdravstvenih razloga, najčešća svrha je smanjivanje tjelesne mase, i u tom slučaju govorimo o dijeti za mršavljenje.

dijete za mršavljenjeGovoreći o dijetama za mršavljenje možemo ih razvrstatipo tipovima hrane na koju su bazirane i prema njihovoj prepoznatljivosti.

Standardne dijete, kao što su Un dijeta, koja se temelji na principu razdvajanja skupina namirnica s ciljem ubrzavanja metabolizma i pooljšavanja procesa probave,ili montignacova dijeta, koja je i jedna od najkorištenijih dijeta danas.

Voćne dijete bazirane su na određenoj voćki oko koje se koncipira prehrana; potiču čišćenje organizma od toksina, jačaju imunitet i liječe infekcije, a prijer voćne dijete su zacijelo banana dijeta, limun dijeta i mango dijeta.

Povrtne dijete su treći tip koji navodimo. Omiljene su zbog svoje niskokaloričnosti. Lagane su za probavu, bogate vlaknima i stvaraju osječaj sitosti, a da ne namopinjemo da sadrže kompletnu paletu nutrijenata potrebnih za zdravo i normalno funkcioniranje organizma.

Mesne dijete, za sve ljuibitelje proteinske prehrane. Bit ovih dijeta je u eliminaciji ugljkohidrata i neograničeno unosu proteina, kao primjer navodimo proteinsku i vrlo popularnu, Atkinsonovu dijetu.

Također možemo dijete podijeliti i ovisno o svrsi uz mršavljenje, pa na primjre dijeta dr. Perriconea preporučuje se za postizanje ljepše i zdravije kože, dok se DASH dijeta prispisuje za kontroliranje povišenog krvnog tlaka.

Ne zaboravimo i na razne egzotične dijete i hit dijete, a važno je da izaberete onu koja vama najbolje odgovara.

Sa zdravstvenog aspekta o dijetama

Terapijski se pristup kod dijetatemelji na postizanju obrnute ravnoteže – smanjenju energetskoga unosa ispod razina potreba. Iz te se negativne razlike postupno kumulira korekcija tjelesne težine, a gubitak se orijentacijskim izračunom može predvidjeti.

Iako je preciznost svakoga od tih izračuna relativno ograničena, oni zadovoljavaju potrebe kliničke prakse te su najprihvatljiviji način izrade individualiziranoga plana mršavljenja, koji uz kontinuirane kontakte, liječnički nadzor i psihologijski tretman, u pravilu daje dobre terapijske rezultate.

U posebnim slučajevima, u pojedinih bolesnika liječnik može preporučiti primjenu medikamentozne terapije pretilosti ili različite medicinske intervencijske zahvate, što je detaljno razloženo u drugim dijelovima ovog članka.

Medicinsko mršavljenje i dijeteTerapijski postupci za tretman pretilosti, koji izlaze iz okvira promjena navika, primjenjuju se po liječničkoj preporuci pretežno u osoba s ITM-om iznad 30 ili iznad 27, uz istodobno postojanje dvaju ili više zdravstvenih poremećaja povezanih s pretilošću. Oni ne isključuju, već u pravilu dodatno naglašavaju potrebu za primjenom određenoga, često dodatno prilagođenog, dijetoterapijskog redukcijskog režima.

Redukcijske dijete možemo podijeliti na dvije osnovne skupine: zatvorene ili fiksne i otvorene ili slobodne redukcijske dijete (dijete slobodnoga izbora, redukcijske dijete u užem smislu).

Zatvorene dijete su sve koje imaju svoj “vozni red” odnosno po obrocima i danima definirane količine i vrste namirnica.

Takve su dijete vrlo različite i većinom u svojoj osnovi nezdrave. Gotovo svake godine svjedočimo pojavi barem neke nove, globalno popularne redukcijske dijete, pa govorimo o redovitim plimnim pojavama, pretežno proljetnim sezonskim hitovima.

Takvi prehrambeni režimi su nezahtjevni za korisnike, ne iziskuju edukaciju i promišljanje, promoviraju “čaroliju”, temelje se na vanjskom autoritetu i daju lažnu sigurnost. Iako se između pojedinih od takvih dijeta mogu analizom utvrditi razlike, veća ili manja prihvatljivost osnovnoga koncepta, njihova zajednička neupitna i najveća mana je vremensko ograničenje.

Umjesto da djeluju edukacijski i osposobe korisnike za trajni nastavak poželjnoga obrasca hranjenja, one svojim istekom ostavljaju bolesnike bez ikakve trajne poruke, uz jasno pitanje “a što dalje?”.

Zato i ne čudi da, iako mogu biti kratkoročno djelotvorne, takve dijete dugoročno vode povratku, često i značajnom prebačaju početne tjelesne težine.

Dijete slobodnoga izbora temelje se u pravilu na orijentacijskom, ali zadovoljavajućem i učinkovitom energetskom izračunu dnevnoga unosa koji se, samostalno ili u suradnji sa stručnjacima, može prilagoditi željenomu planu mršavljenja.

Takav pristup podrazumijeva edukaciju korisnika, no ta je edukacija vrlo jednostavna i nezahtjevna, svodi se u osnovi na razvoj kritičnosti prema pojedinim skupinama namirnica i strogoj kontroli unosa najkaloričnije hrane. Slobodne dijete promoviraju pozitivan odabir namirnica ne samo prema energetskoj vrijednosti, već i, prema poznatim dugoročnim biološkim utjecajima.

S ciljem pojednostavljenja edukacij skoga procesa bolesnika, u praksi nalazimo i vrlo uspješne matice dijeta slobodnoga izbora koje uz popis namirnica s kalorijskim vrijednostima, primjerenu literaturu i konzultacije sa stručnjacima, nude i posebne tablice s modulima obroka ili dijelova obroka koje bolesnici mogu na jednostavan način slobodno kombinirati.

Takve se inačice dijeta slobodnoga izbora nazivaju modularne dijete.

Otvorene redukcijske dijete iskazuju potrebu za ulaganjem napora u proces mršavljenja. One od početka niječu postojanje mogućnosti rješavanja problema pretilosti “čarolijom”, razvijaju odgovornost bolesnika i, što je najvažnije, nakon izvjesnoga vremena stručne potpore i nadzora, omogućavaju korisnicima da samostalno i suvereno vode vlastiti prehrambeni obrazac, koji tako postaje dio uspješno prihvaćenih zdravih životnih navika.

Otvorene dijete, napredavanjem mršavljenja, podrazumijevaju prilagođavanje samoga dijetnog režima željenoj i/ili definiranoj dinamici gubitka tjelesne težine.

Dosadašnja su iskustva pokazala da takve, otvorene dijete ne utječu samo na osobu koja je izravno uključena u dijetni program, nego da se pozitivni utjecaji redovito odražavaju i na osobe iz njezine neposredne blizine.

Dijete za mršavljnje

Donosimo vam detaljni pregled dijeta koje su se pokazale kao najučinkovitije kod brzog mršavljenja. Savjetujemo da dijete provodite pod stručnim nadzorom obzirom da pojedine dijete zbog reduciranja prehrane mogu izazvati devicit određenih nutrijenata.

 • Montignacova dijeta
 • dijeta 10 posto
 • Atkinsova dijeta
 • dijeta 9 kilograma
 • medicinska dijeta
 • dijeta sa jajima
 • limun dijeta

Montignacova dijeta

Montignacova dijeta je dijeta za gubljenje viška kilograma koja je bila poularna devedesetih godina prošlog stoljeća uglavnom u Europi. Ovu dijetu je izmislio Francuz Mihael Montignac (1944-2010) koji je i sam bio gojazan u mladosti.

Montignacova dijeta je namenjena ljudima koji žele da izgube težinu efikasno i trajno istovremeno smanjujući rizik od srčanih bolesti i sprečavajući nastanak dijabetesa.Montignacova dijeta se temelji na glikemijskom indeksu namirnica i sa njom se ne gladuje. Osnova Montignacove dijete je sistem po kome se namirnice bogate ugljikohidratima rangiraju prema njihovom glikemijskom indeksu tj. njihovom uticaju na nivo glukoze u krvi poslije obroka.

Namirnice koje sadrže ugljikohidrate koji daju visok glikemijski indeks poslije obroka se smatraju lošim namirnicama.

montignacova dijetaMontignacova dijeta se sastoji iz dve faze:
1. gubljenje težine
2. održavanje postignute težine.

Namirnice koje sadrže loše ugljikohidrate kao što su:krumpir, slatkiši, bijeli kruh… se ne smiju jesti zajedno sa mastima posebno u prvoj fazi Montignacove dijete.

Zbog visokog nivoa glukoze u krvi poslije obroka sa ovakvim namirnicama organizam ima dovoljno energije na raspolaganju pa će sve masti uskladištiti kao salo.

Dakle kombinacije meso-krumpir-bijeli kruh najviše debljaju i nikada ne treba jesti ovakve obroke.

Neke tjestenine kao što su integralni špageti i raženi kruh itd. nemaju tako visok glikemijski indeks.

Da li su masti dobre ili loše zavisi od prirode njhovih masnih kiselina. Omega 3 polinezasićene masne kiseline kojih ima u ribljem mesu (riblje ulje) i mononezasićene masne kiseline kao one iz maslinovog ulja su dobre masnoće.

Loše masti su zasićene masti kao one iz svinjskog mesa, slanine,  maslaca i treba ih izbaciti iz prehrane a pripremu hrane prženjem potrebno je svesti na najmanju moguću mjeru.

Tokom Montignacove dijete treba jesti pet puta, tri glavna obroka i dve voćne užine.

Za doručak postoje dve varijante : prva zdravija koju treba koristiti najmanje 5 puta tjedno i druga koju možete koristiti jednom ili dva puta tokom tjedna.

U prvoj varijanti treba jesti npr.raženi kruh sa nemasnim sirom ili jogurtom, zobene pahuljice sa nemasnim mlijekom.

U drugoj varijanti za doručak možete jesti jaja, kobasice, ribu, slaninu, šunku.

montignacova dijetaZa ručak takodje postoje dve varijante:

Prva koja se sastoji od proteina i masti i to bi trebala biti glavna vrsta obroka.

Sadrži namirnice bogate proteinima kao sto su riba, meso ili jaja i ugljikohidrate čiji je glikemijski indeks nizi od trideset i pet.

Druga vrsta ručka sastoji se od ugljikohidrata bogatih vlaknima koji imaju nizak ili srednji glikemijski indeks.

Tu vrstu ručka ne treba jesti česće od 3 do 4 puta tjedno i nikada u kombinaciji sa zasićenim mastima.

Večera je slična kao i ručak, takodjer ima dve varijante po izboru: obrok sa proteinima i mastima ili obrok s ugljikohidratima. Vrijede ista pravila kao i kod ručka , jedina razlika je u tome što bi večera trebala da bude “lakša” od ručka. Što znači, obje varijante moraju da sadrže vise povrća niskog glikemijskog indeksa, a manje masti ili ugljikohidrata nego li ručak.

Ali ako ste za ručak jeli vlaknima bogate ugljikohidrate, najbolje je da za večeru jedete proteine i masti kako bi vaša prehrana bila uravnotežena.

Montignacova dijeta je posle ogromne popularnosti devedesetih godina i 15 miliona prodatih knjiga “Montignacova dijeta” posljednjih godina dosta izgubila na poularnosti. Sve veći broj preparata za mršavljenje i njihove agresivne marketinške kampanje potiskuju mnoge tradicionalne dijete.

Veliki broj stručnjaka osporio je i kritizirao Montiganacovu dijetu.

Svaka unesena kalorija koja premašuje iznos kalorija koji je potreban organizmu pretvoriće se u salo i to nema nikakve veze sa glikemijskim indeksom – kažu moderni stručnjaci za prehranu.

Kritičari takodjer kažu da je glikemijski indeks veoma kompliciran i zavisi od više faktora pa ga nije moguće precizno utvrditi. Ti faktori su: kako je kuhano, koja je kombinacija namirnica, raznovrsnost prehrane itd.

Uravnotežena prehrana po Montignacovoj metodi:

o Mora biti bogata bjelančevinama.
o Smije sadržavati najviše 15 dag mesa na dan.
o Treba davati prednost peradi pred ostalim vrstama mesa.
o Mora sadržavati riblje meso (najmanje 30 dag tjedno).
o Mora osigurati potrebne dnevne količine mliječnih proizvoda (zbog kalcija), po mogućnosti od obranog mlijeka.

Masti:

o Odaberite masti koje smanjuju opasnost od kardiovaskularnih bolesti.
o Ograničite potrošnju zasićenih masti (nalaze se u mesu, hladnim narescima, jajima i punomasnim mliječnim proizvodima).
o Povećajte potrošnju jednostruko i višestruko nezasićenih masti biljnoga podrijetla (maslinova ulja, suncokretova ulja).
o Povećajte i potrošnju višestruko nezasićenih masti životinjskog podrijetla (ribljeg
mesa).

Ugljikohidrati:

o Odaberite ugljikohidrate koji ne izazivaju previsoke koncentracije glukoze i inzulina u krvi (ugljikohidrate niskoga glikemičnog indeksa).
o Za zajutrak jedite kruh bogat vlaknima (cjeloviti kruh) i cjelovite žitarice.
o Jedite dovoljno voća.
o Isključite iz prehrane šećer i rafinirane ugljikohidrate.
o Ako je zaslađivanje neizbježno, upotrebljavajte umjetna sladila.

Vlakna:

o Znatno povećajte količine vlakana u prehrani; voće i povrće (sirovo ili kuhano) jedite za zajutrak ili uz ostale obroke.
o Vratite što više mahunarki u prehranu.

Napici:

o U prvoj fazi, kad se tjelesna težina smanjuje, najbolje je piti samo vodu, osobito između obroka.
o Posve se odrekníte zaslađenih gaziranih napitaka.
0 Klonite se žestokih alkoholnih pića.
o Smanjite količinu kave, jer povećava razinu kolesterola i potiče izlučivanje inzulina.

Po Montignacovoj metodi ne broje se kalorije niti se mjeri težina namirnica.

Njih, međutim, valja uskladiti prema njihovu biokemijskom sastavu.

Hranu tvore:

– bjelančevine,
– ugljikohidrati,
– masti ili lipidi,
– vlakna,
– voda,
– minerali,
– elementi u tragovima (mikroelementi),
– vitamini.

Kad je riječ o smanjenju tjelesne težine, najzanimljivija su nam prva četiri sastojka. No i ostali zavrjeđuju nemalu pozornost. Uz sve bogatstvo i raznolikost namirnica u našoj prehrani, ipak se može pojaviti manjak mikroelemenata (selena, željeza, germanija), minerala (magnezija) i vitamina (folne kiseline).

To se djelomično može objasniti činjenicom što je i samo tlo sve siromašnije tim sastojcima.

Iako ne uzrokuju teže bolesti, i manji poremećaji ravnoteže u prehrani mogu izazvati metaboličke poremećaje, koji pak postaju uzrokom određene vrste kroničnog umora.

Gubiti na tjelesnoj težini znači smanjiti količinu masnoga tkiva, a ne samo uriniranjem izbaciti nekoliko litara tekućine! Pa ipak, još ima liječnika koji za mršavljenje uporno propisuju diuretike, iako oni samo smanjuju količinu tekućine u organizmu. Takav je pristup besmislen i zavarava, a može naškoditi zdravlju jer se zajedno s vodom izlučuju i korisni minerali. I na kraju, organizam se ponaša poput spužve, što znači da će izgubljenu tekućinu nadoknaditi čim se za to pruži prva prilika.

Vrlo je važno znati i to da hormoni štitnjače zapravo rijetko djeluju na masno tkivo, ali ugrožavaju mišiće. Zato mišići slabe (što uzrokuje grčeve i zamor), a mogu nastati i teži poremećaji u radu srčanog mišića. Usto, hormoni štitnjače mogu poremetiti metaboličku funkciju štitnjače, koja je zapravo vrlo rijetko odgovorna za pretilost.

Dijeta 10 posto

Svako mršavljenje koje u kratkom vremenskom razdoblju smanji težinu za više od 10% nije zdravo. Naime, to je temeljni postulat dijete 10 posto i opće prihvaćeno pravilo koje podržavaju nutricionisti i liječnici.

Da je teza dijete 10 posto istina, najbolje govori jo-jo efekt, koji se javlja kao posljedica stresa uzrokovanog naglim prestankom dijete. Zbog toga je važno tijelo priviknuti na novu tjelesnu težinu postepeno i s ciljem održavanja nove, željene, težine.

dijeta 10 postoDijeta 10 posto nije samo dijeta, ona je koncept mršavljenja koji kao plan ishrane može koristiti bilo Atkinsonovu, mesnu ili Dukanovu dijetu.

Dijeta se provodi u 1-4 faze ovisno o trenutnoj i željenoj težini.

Zapamtite – nije važno koliko dugo držite dijetu ili u kojoj ste fazi dijete, bitno je da nakon što smanjite težinu za 10 % napravite pauzu od dvadeset dana.

Pauza je period u kojem je fokus na održavanju nove tjelesne težine i privikavanje tijela na novu kilažu. U tom periodu također je bitno zadržati disciplinu u prehrani.

Pri održavanju željene težine konzumirajte tri šalice zelenog čaja dnevno, pijte 2l vode i svježe iscjeđenog soka od limuna, bez šećera. Dok traje faza prilagođavanja novoj težini, najbolje je izbjegavati kasne večere, umjesto koje se preoruča pojesti jogurt (200ml) bez dodatka kruha ili peciva.

1. TJEDAN (čisti)

1.dan – dozvoljene su sve vrste povrća

– povrće se može jesti kuhano ili sirovo, možete raditi kuhane i sirove salate, dozvoljena je i krumpir salata ili grah salata, kao i  variva. Od začina se mogu koristiti maslinovo ulje te sol (minimalno) i ostali začini.

2. dan – dozvoljene su sve vrste kuhanog mesa

– naresci, hrenovke, kobasice, slanina, šunka, pršut, riba

– Bitno je da ništa nije pečeno na ulju.

3.dan – riža i žganci

– riža i žganci (palenta) s vegetom; začinjeni s malo maslinovog ulja

4.dan – mliječni dan

– sve vrste sireva i jogurta

5.dan – jajčani dan

– jaja pečena, kuhana; od začina se mogu koristiti maslinovo ulje i svi ostali začini po potrebi

6.dan – voćni dan

– svježe i kuhano voće, bez sokova, kompoti bez šećera, sušeno i orašasto voće u malim količinama

7.dan – mesni dan

– sve vrste pripreme mesa osim pohanog, a može se jesti i riba u zamjenu za meso

2.TJEDAN (miješane namirnice)

1.dan – povrće i kuhano meso

– ne miješati s mahunarkama, rižom i krumpirom; umjesto mesa može se pripremiti i riba, samo da nije pohano

2. dan – meso i povrće

-isto kao i prvi dan

3.dan – riža sa povrćem

4.dan – mliječni dan

– konzumacija svih vrsta mliječnih proizvoda je dopuštena uz prilog salata, voća i jaja

5.dan – jajačani dan – jaja na sve načine s prilozima (salate, voće i jogurt)

6.dan – voćni dan – ništa ne miješati s voćem

7.dan – mesni dan – kao prilog može se dodati povrće osim mahunarki, krumpira i riže; hrana se ne smije pohati

3. TJEDAN (čisti – kao i prvi)

U ovom tjednu nema ograničenja u količinama koje se mogu jesti. Važno je da ne koristite masnoću ni ulja u pripremi jela; dozvoljeno je jedino maslinovo ulje.

Što se soli tiče, dozvoljen je uistinu minimalan unos, a ostalim začinima se možete služiti. Također, ne koristite zapršku u pripremi, a zabranjen je i unos kruha. Bez obzira što se  ne trebate više brinuti o količinama jela, vodite računa o kombinaciji namirnica koje jedete. Meso se i dalje ne smije miješati s rižom, mahunarkama i krumpirom.

Kroz cijelu dijetu možete piti nezaslađenu kavu i čaj te, naravno, običnu vodu.

Atkinsova dijeta

Atkinsova dijeta je vrlo popularna, ali da li je dobra za vas? Prije nego što počnete dolje dijetu sa smanjenim ugljikohidratima,  trebao bi uzeti malo vremena da i razmotriti da li  je dijeta bez ugljikohidrata pravi način za vas da izgubite težinu.

Samo zato što je učinkovita ​​za druge ne znači da će biti prava stvar za vas. Nema univerzalnih dijeta koje djeluju za svakoga, a uočiti ćete do ova dijeta možda bolje djeluje na vama nego na drugima. Postoje mnoge stvari koje treba razmotriti prije nego što počnete Atkins dijeta.

atkinsova dijetaPrvo, ocijeniti vaše prošlosti mršavljenja.  Ako ste se pokušavali izgubiti težinu dugo vremena, vi ste bez sumnje pokušali raznim dijetama.

Obratite pažnju na različite dijete koje ste pokušali tijekom godina. Zapišite osnove o svakoj prakticiranoj dijeti, ono što je djelovalo i što nije.

Također, napišite zašto niste ostali na određenoj dijeti. Procijenite svoje iskustvo s dijetama smanjenim ugljikohidratima.

Kako ste se osjećali dok ste bili na ovoj vrsti dijeta? Jesu li bili gladani, opsjednut hranom ili doživljava negativne reakcije? Ili ste se osjećali puni energije i općenito dobro? Zašto ste prestati koristiti dijetu sa smanjenim ugljikohidratima?

Odgovori na ova pitanja će vam pomoći da odlučite da li Atkins je prava stvar za Vas ili ne. Ako ste imali dobra iskustva sa niskomasnim dijetama i loših iskustava s drugim nisko ugljikohidratnim dijetama, Atkins onda je vjerojatno nije za vas.

Ako ste imali loša iskustva s obje vrste dijeta, onda trebate pokušati sa modificiranom Atkins dijetom.

Vaša hrana i prehrambene navike također mogu vam dati trag o tome da li ili ne Atkins je dobar izbor za vaše napore mršavljenja. Ugljikohidratna osjetljivost označena je kao određeni skup ponašanja. Ukoliko vam nedostaje ugljikohidrata osjećati ćete se  ošamućeni i umorani. Nadalje,osjećati ćete se tromo nakon jela.

Vaš uspjeh na Atkins dijeti također može biti određen od strane vaše zdravstvene i obiteljske povijesti. Ako imate bilo kakve simptome dijabetesa ili sam dijabetes, smanjenje ugljikohidrata i Atkinsova dijeta može biti prava stvar za vas.
Postoji mnogo dobrih razloga da isprobate  Atkinsovu dijetu. Bilo da ste prethodno dobro reagirali na nisko ugljikohidratne dijete ili imate povijest bolesti koja traži kontrolirani unos ugljikohidrata Atkins može zadovoljiti sve potrebe.

Dijeta 9 kilograma

Dijeta 9 kilograma jedna je od najpopularnijih svjetskih dijeta. Svoju popularnost je doživjela vrtoglavom brzinom. Osmišljena je kako bi se u relativnom kratkom roku od 2 tjedna izgubilo čak 9 kilograma!

Ova dijeta sadrži raznovrsne namirnice tako da je, po stručnjacima, sigurna za Vaše zdravlje. Unosite dovoljno nutrijenata i trebali biste se osjećati vitalno te imati dovoljno energije za vrijeme njena držanja.

dijeta 9 kgOno što je jako bitno kod ovog dijetnog plana je da se strogo pridržavate režima prehrane.

Ne biste trebali biti slobodni prilikom provođenja dijete tako da neke namirnice mijenjate, izbacujete ili dodajete.

Dakle, željenih 9 kilograma možete izgubiti za 2 tjedna ukoliko se strogo pridržavate datog plana.

Često se kod dijeta pojavi tzv. jo-jo efekt, odnosno pojava da se izgubljeni kilogrami ubrzo vrate nakon završetka dijetne prehrane.

Kod ove dijete to nije slučaj jer se njome postiže promjena u metabolizmu, odnosno njegovo ubrzanje, koje bi trebalo trajati i nakon prestanka s dijetom.

Međutim, to ne znači da možete nasrnuti na hranu čim završite s dijetom.

Nakon tih 14 dana nastavite jesti umjereno i kvalitetno (plan prehrane sličan mediteranskom – kombinacija ribe ili mesa s povrćem i sl).

Ono što je jako bitno je da unosite dovoljno tekućine, posebice negazirane vode, kako ne biste dehidrirali za vrijeme provođenja dijete te kako bi se organizam očistio od toksina i ubrzao metabolizam.

Kako vidite, brojne su koristi dovoljnog unosa tekućine. Prema stručnjacima biste trebali unositi oko dvije litre tekućine dnevno (prvenstveno obične vode, a možete u ograničenim količinama piti i limunadu ili čaj, ali svakako bez šećera). Alkohol svake vrste je zabranjen i može pogubno djelovati na dijetu ukoliko se toga ne pridržavate.

Pdijeta 9 kgrvi dan: za doručak možete popiti samo crnu kavu bez šećera, ručak Vam predstavljaju dva kuhana jaja i špinat (kuhan samo u malo slane vode), s time da količina špinata nije ograničena; a za večeru se počastite jednim velikim odreskom pečenim na grillu na vrlo malo ulja, s time da pritom izbjegavate svinjetinu. Odrezak poslužite sa zelenom salatom.

Drugi dan: za doručak opet ponavljate crnu kavu bez šećera posluženu uz jednu malu krišku crnog kruha. Za ručak je jedan veliki odrezak (izbjegavajte svinjetinu) te zelena salata i bilo koja voćka za desert. Za večeru možete pojesti kuhanu šunku bez ograničenja u količini.

Treći dan: doručak je isti kao i dan prije, za ručak pojedite dva kuhana jaja uz zelenu salatu, za večeru kuhanu šunku bez ograničenja u količini, uz zelenu salatu.

Četvrti dan: doručak isti, za ručak možete opet popiti šalicu crne kave bez šećera te blago kuhanu mrkvu, a za večeru raznovrsno voće i jogurt s manje mliječne masti – oboje bez ograničenja u količini.

Peti dan: za doručak možete popiti crnu kavu bez šećera posluženu uz svježu mrkvu s limunom. Za ručak se počastite kuhanom ribom po izboru te jednom rajčicom. Za večeru pojedite jedan veliki odrezak uz zelenu salatu.

dijeta 9 kgŠesti dan: danas uz crnu kavu bez šećera opet pojedite jednu malu krišku crnog kruha. Za ručak uzmite pečenu piletinu (na vrlo malo ulja), a za večeru dva kuhana jaja uz svježu mrkvu s limunom.

Sedmi dan: Za doručak popijte čaj s limunom bez šećera. Ručak predstavlja jedan veliki odrezak (ne svinjetina), pečen na vrlo malo ulja. Uz njega poslužite salatu po Vašem izboru te za desert voće po izboru. Za večeru izaberite nešto od večernjeg jelovnika prethodnih dana.

Nakon što održite ovakav plan prehrane prvi tjedan, isti ponovite i naredni tjedan. Umjesto jutarnje kave uvijek možete popiti čaj ukoliko niste ljubitelj kave. Možete koristiti malo zaslađivača umjesto šećera, ukoliko Vam je neophodan sladak okus.

Salata koja se nalazi na Vašm tanjuru svaki dan, može biti začinjena jabučnim octom ili limunovim sokom, uz vrlo malo soli.

Sol inače izbjegavajte obzirom da potiče zadržavanje vode u organizmu što definitivno nije dobro niti za održavanje dijete niti za organizam općenito.

Voće, salata i mrkva su često dio dnevne prehrane u dijeti 9 kilograma i možete ih jesti u neograničenim količinama. Savjetujemo uzimanje dodatnih vitamina i minerala, kao dodatak prehrani kako biste osigurali njihov dostatan unos.

I definitivno vodite računa o tome da se strogo pridržavate datog plana prehrane jer biste po njemu trebali izgubiti 9 kilograma nakon tih dva tjedna. Ukoliko Vam je krajnji cilj izgubiti više od tih devet kilograma, možete opet ponoviti isti dijetni plan nakon dva tjedna pauze.

Neka istraživanja su pokazala da ova dijeta izaziva stvarne promjene metabolizma tako da se kilogrami ne vraćaju barem tri godine nakon završetka s dijetom, ukoliko je prehrana adekvatna i nakon samog držanja dijete.

Medicinska dijeta

Medicinska dijeta osmišljena je tako da traje 33 dana i kao što ćete uskoro vidjeti – iznimno je jednostavna za održavanje. Naime, svaki dan možete jesti po jednu namirnicu u neograničenim količinama.

Dakle, istu namirnicu jedete čitav dan, a obroke si sami raspoređujete. Svakako vodite računa da Vam zadnji obrok bude najkasnije u šest sati poslijepodne obzirom da tijelu nakon toga ne treba puno kalorija, posebice tijekom noći.

medicinska dijetaUkoliko ne možete odoljeti kasnim obrocima, to će svakako utjecati na učinkovitost dijete. Za vrijeme držanja medicinske dijete preporuča se piti samo voda i eventualno nezaslađeni kava ili čaj.

Pored alkohola, gaziranih pića i sl stoji veliki znak zabrane. Sada ćemo Vam navesti plan prehrane za jedanaest dana s time da se nakon njihova isteka, ponavlja iskazani plan, i tako tri puta. Na taj način smo došli do ukupno 33 dana koliko se drži ova dijeta.

Dan 1: Možete jesti bilo koje povrće (tikvice, mrkva, špinat, blitva, rajčica, kupus, zelena salata i sl). Ono se konzumira svježe ili kuhano. Tu se izbjegava primjena bilo kakvih masnoća.

Dan 2: Na jelovniku se sada nalazi kuhano meso, i to piletina, puretina, teletina, junetina, janjetina.

Dan 3: Danas možete jesti samo kuhani krumpir – može biti napravljen na lešo ili kao pire.

Dan 4: Ovaj dan se jedu jogurti s malo mliječnih masnoća.

Dan 5: Peti dan se mogu jesti samo kuhana jaja, s tim da tu vodite računa da ne pretjerate s količinama. Definitivno se ne preporuča pojesti više od devet jaja u jednome danu.

Dan 6: ovome danu razveseliti će se svi koji vole jesti voće obzirom da danas možete unositi sve vrste voća, s time da jedino trebate pripaziti kod unosa banana i smokava, one se ne preporučuju.

Dan 7: Sedmi dan si možete pripremiti raznovrsne juhe ili variva.

Dan 8: Sada se ponavlja dan 2., odnosno opet se može jesti samo kuhano meso.

Dan 9: Sada se može jesti samo kuhana riža.

Dan 10: Ponovite opet šesti dan kada se na Vašem jelovniku može naći raznovrsno voće.

Dan 11: Ovaj dan je rezerviran za kombinaciju jogurta s manje mliječnih masnoća i kuhanog krumpira.

Dijeta sa jajima

Dijeta sa jajima dolazi u brojnim varijantama a temelj svake je da su jaja glavna namirnica tijekom provođenja ove dijete. Navedena dijeta sa jajima je brza što će značiti mnogim osobama kako bi doblili brzu počenu motivaciju za daljnji gubitak kilograma. Dijeta s jajima je izuzetno efikasna dijeta te su mnogi uspjeli skinuti od 4 – 6 kilograma u petnaest dana.

Njezina popularnost postala je još veća kada se saznalo da su brojne medijske zvjezde i glumci uspješno skinuli višak kilograma jedući samo jaja. Navedeno je najbolje dokazao suprug Američke zvezde Nigelle Lavson Charles Saatchi.On je izgubio više od 50 kilograma jedući devet jaja dnevno tijekom dvanaest mjeseci.

dijeta sa jajimaOsnove navedene dijete

Postoji nekoliko verzija dijete s jajima. Najpopularnija vrsta dijete sa jajima ne podrazumjeva prehranu temeljenu isključivo na jajima ali se unos proteina u ovoj dijeti uglavnom bazira na unos proteina jaja.

Bazično je ova dijeta nastala iz Atkinsove dijete, gde je fokus na ograničavanju unosa ugljikohidrata.

U ovoj verziji dijete sa jajima jedete dva ili više kuhana ili pečena jaja za doručak uz grejpfrut ili povrće sa niskim sadržajem ugljikohidrata.

Tako za doručak uz jaja možete jesti paradajz, papriku, luk i drugo laganije povrće.

Za ručak i večeru, uz jaja, dozvoljeno je jesti ribu, piletinu ili puretinu. Kao prilog možete jesti bilo koje salate i povrće niskog glikemijskog indeksa i niskog sadržaja ugljikohidrata.

Namirnice poput slatkiša, kruha, kolača, tjestenine ili riže su strogo zabranjene.

Primjer jednog dana u provođenju dijete s jajima

Doručak

2 kuhana jaja
pola grejpfruta

Ručak

Pečena piletina, ukloniti kožicu
Zelena salata

Večera

Omlet od dva jaja sa špinatom i rajčicom

Druga popularna verzija dijete s jajima se zove “jaje i grejpfrut dijeta”. Ona uključuje konzumaciju pola grejpfruta uz svaki obrok. Ostala pravila vezena za provođenje navedene dijete vrlo su slična osnovnoj dijeti s jajima.

Najekstremnija vrsta dijete s jajima  verzija dijete sa jajima podrazumeva samo konzumiranje tvrdo kuhanih jaja i vode.

Vježbanje nije nužno kod provođenja ove dijete ali će uvelike pomoći ukoliko uključite neku fizičku aktivnost.

Dijeta s jajima ima brojne prednosti kod njezinog provođenja

* unos namirnica bogatih proteinima uvelike pomaže smanjiti apetit
* visokoproteinske dijete dugo daju osjećaj sitosti
* jaja su kvalitetan izvor proteina i sadrže sve potrebne aminokiseline
* istraživanja su dokazala učinkovitost ove dijete

Nedostaci dijete s jajima

* dijeta s jajima ne uključuje unos drugih hranjivih tvari potrebnih za dugoročno normalno funkcioniranje organizma
* ograničavanje unosa ugljikohidrata otežati će provođenje ove dijete osobama koje su fizički aktivnije
* moguće je osjetiti umor i mučninu nekoliko prvih dana zbog navikavanja tijela na smanjen unos ugljikohidrata
* prevelik unos jajo može dovesti do nadutosti i lošeg zadaha
* jedenje istih namirnica, u ovom slučaju jaja može dovesti do monotonije i lakšeg odustajanja od dijete
* ovakav način prehrane nije održiv kroz duže vremensko razdoblje

Dijetu sa jajima preporučljivo je prekticirati kroz kraće vremensko razdoblje jer navedena dijeta ne sadrži sve vitamine, minerale i druge tvari za normalno funkcioniranje organizma. Navedena dijeta se nebi trebala prakticirati duže od 15 dana.

Limun dijeta

Limun dijeta se bazira na upotrebi četri cijela limuna svakog dana više je dijeta za detoksikaciju organizma nego za mršavljenje.

Limun dijeta uz pravilnu primjenu može u kratkom roku polučiti velike rezultate – tako je moguće da se za pet dana skine dva kilograma isključivo masnog tkiva uz održavanje mišića. Navedeno je jako važno kako nebi došlo do smanjenja bazalnog metabolizma što bi dugoročno izazvalo kontra efekat.Limun dijeta osim što pogodno utječe na organizam djeluje i na izgled kože.Dijeta sa limunom se najčešće se prakticira u proljeće jer je tada njegova sezona te kada organizmu odgovaraju svježe namirnice nakon zimske prehrane.

limun dijetaOno što se može desiti kod provođenja ove dijete od lošijih faktora vezuju seza probleme sa želučanom kiselinom iako sa znanstvenog aspekta količina klorovodične kiseline u želucu veća je od limunske u limunu, a dio će neutralizirati i kalijum kojeg ima u ovom voću.

Limun je voće koje sadrži brojne antioksidanse.Oni ubrzavaju metabolizam, pomladjuju kožu i pomažu u obnavljanju tkiva.

Limun sadrži i hidroksicitat, tvar koja uspješno zaustavlja nakupljanje masnog tkiva. Bogat je i esencijalnim uljima poput limonena, koji usporava sintezu kolesterola. U kori limuna nalazi se polikosanol.Polikosanol je vrsta šećera koja se nalazi u citrusnom voću a pomaže u sagorijevanju masti.

Limun ubrzava bazalni metabolizam i djeluje kao diuretik i pomažući u izlučivanju suvišne tekućine.

Limun djeluje na poboljšavanje cirkulacije pa tako postoje brojna iskustva koja ukazuju na njegovo djelovanje kod uklanjanja celulita.

Ukoliko se i ne odlučite na dijetu sa limunom jako dobro je da redovno koristite limun u prehrani zbog njegovih brojnih pozitivnih učinaka na zdravlje.

Svakodnevna upotreba bar jednog limuna sa korom koju možete naribati za limunadu smanjiti će vjerojatnost nakupljanja masnih naslaga na trbuhu i kukovima.

Među dijetama sa limunom postoji više vrsta dijeta u zavisnosti od nutricioniste koji je preporučuje. Najkorištenija varijanta je ona od dr. Evelin Flaki.

Doručak je svakoga dana potpuno isti i sastoji se od: čaše čaja sa limunom ili limunade, dva komada integralnog kruha ili integralnog dvopeka i žličice marmelade.

Limun dijeta – plan prehrane za prvi dan:

Ručak:

– Oslić, špinat, dvopek, voćka i limun

Večera:

– Juha od povrća uz sir, paradajz,integralne dvopeke, voće

Prvog i svakog narednog dana pojedite četiri limuna.

Limun dijeta – plan prehrane za drugi dan:

Ručak:

– Špageti sa sirom, dva tvrdo kuhana jaja, povrće (salata ili kuhano povrće s limunom)

Užina:

– Voće

Večera:

– Juha s pasiranim povrćem, pileći odrezak, povrće, integralni dvopek.

Limun dijeta – plan prehrane za treći dan:

Ručak:

– Pršut, integralni kruh

Užina:

– Voće

Večera:

– Juha od povrća, govedina s limunom, ,integralni dvopek, voćka.

Limun dijeta – plan prehrane za četvrti dan:

Ručak:

– Pileća prsa (najbolje pečena),integralni grisini, paradajz

Užina:

– Voće

Večera:

– Juha od povrća s uljem i parmezanom, govedina s limunom,integralni dvopek.

Limun dijeta – plan prehrane za peti dan:

Ručak:

– Tjestenina s umakom od paradajza, salata sa limunovim sokom,integralni dvopek.

Užina:

– Voće

Večera:

– Gusta juha od povrća, svezi kravlji sir, blitva s maslinovim uljem, integralni dvopek.

Limun dijeta – plan prehrane za šesti dan:

Ručak:

– Puretina, kuhano povrće s maslinovim uljem, salata,integralni dvopek.

Užina:

– Voće

Večera:

– Tjestenina sa školjkama s nekoliko kapi ulja, kuhano povrće.

Limun dijeta –  plan prehrane za sedmi dan:

Ručak:

– Teleći odrezak, salata s ne­koliko kapi ulja i limunovim sokom, integralni dvopek.

Užina:

– Voće

Večera:

– Pizza s povrćem, voćka.

Dijeta po krvnim grupama

Mnogim je ljudima veza između krvne grupe i prehrane novina, međutim često shvate kako upravo ona odgovara na neka njihova odavno nerazjašnjena pitanja.

Dosta dugo znamo za nedostatak karike u našem razumjevanju procesa koji vode ka dobrom zdravljuili ka bolesti. Mora postojati razlog brojnih proturječja u istraživanjima na području prehrane i patologije. Analiza krvi nas upućuje kako ih objasniti.

dijeta po krvnim grupamaKrvne grupe su, kao i sam postanak, osnova svega. U nepobitnoj logici prirode četiri krvne grupe slijede neprekinut put od postanka ljudske vrste do današnjeg dana.

One su potpisinaših davnih predaka na neuništivom pergamentu povijesti. Kao osoba krvne grupe AB, nosite genetsku mješavinu svojih predaka koja sjedinjava karakteristike krvnih grupa A i B.

Gen krvne grupe AB, koji postoji tek  oko 1000 godina, je omogućio vašim precima prijelaz u moderno doba.

Krvna grupa je osnova cijelokupnog imunološkog sustava organizma i kao takva je temeljni čimbenik za određivanje zdravstvenog stanja.

Antigeni krvne grupe djeluju kao čuvari na ulaznim vratima i određuju antitijela koja sprečavaju djelovanje štetnih tvari.

Kada antitijelo naiđe na antigen mikroorganizma, dolazi do reakcije aglutinacije (slikovito rečeno ljepljenja). Antitijelo se priljubi uz antigen čineći ga vrlo ljepljivim.

Kada su stanice, virusi, paraziti i bakterije aglutinirane, one se vezuju ljepeći se zajedno čime se olakšava njihovo uklanjanje iz tijela.

To o nije cijela priča o aglutinaciji. Znanstvenici su spoznali kako određene namirnice aglutiniraju stanice osoba jedne krvne grupe ali ne i druge što znači da namirnica škodljiva prvima može drugima biti od koristi.

Kemijska reakcija nastaje između komponenata krvi i hrane koju jedete. Ona je dio genetskog nasljeđa. Ovo nam je poznato jer postoji čimbenik zvan “lektin”. Lektini, bjelančevine različitih svojstava koje se u velikom broju nalaze u hrani, imaju sposobnost aglutinacije koja negativno utječe na krv.

Lektini su snažno sredstvo pomoću kojega se jedni organizmi u prirodi prilijepe na druge. Često lektini virusa i bakterija imaju osobine određene krvne grupe čineći tako osobe te krvne grupe podložnijima njihovom napadu.

Nadalje, kad jedete namirnice koje sadrže proteinske lektine nesrodne s antigenom vaše krvne grupe, lektini napadaju organe i sustave organizma ( bubrege, jetru, mozak, probavni sustav…) te počinju aglutinirati njihove krvne stanice. Npr. lektin lima graha reagira s antigenima krvne grupe A napadajući enzime probavnog sustava te koči proizvodnju inzulina.

Prehrana za krvnu grupu Ab je način obnavljanja zaštitinih funkcija imunološkog sustava, uspostavljanje ravnoteže metabolizma te oslobađanja krvi od opasnih aglutinirajućih lektina.

Un dijeta

90-dnevna dijeta koja je kod nas poznata kao UN dijeta ili dijeta Ujedinjenih naroda) uzela je brojne poklonike, prvenstveno zbog toga jer daje odlične i dugoročne rezultate.

Finalna misija ove dijete nije samo uklanjanje suvišnih kilograma već i izmjena bazalnog metabolizma, čime se nastoji zaobići mogućnost brzog povratka kilograma. Zbog navedenog, naziv ove dijete i je UN DIET, prevedeno na hrvatski znači ne – dijeta. Takava tip prehrane trebao bih osigurati pravilne prehrambene navike a ne izgladnjivanje.

Dijeta traje 90 dana i u tom periodu možete smršavjeti 15-23 kg. Želite li skinuti manje kilograma, samo ranije prekinite dijetu.

Dijeta se sastoji od četiri dana – proteinskog, škrobnog, ugljikohidratnog i voćnog dana, a čijeg slijeda se morate pridržavati.

Doručak: kroz svih 90 dana doručak je isti – voće u paru (2 jabuke, 2 naranče, 2 kruške, i sl.) ili 2 šake sitnog voća kao što su marelice, breskve, maline i dr.

un dijetaPRVI DAN – PROTEINSKI DAN:

Ručak: meso kuhano, pečeno meso  ili pripremljeno u vrećicama za pećnicu u količini 3 šnicle (cca 400 grama), šnita reženog  ili crnog kruha i salata koliko god možete pojesti.

Meso možete jajima ( 3 komada kuhanih ili pečenih jaja).

Tijekom proteinskog dana možete jesti sir i mlijeko.

Nakon ručka obavezno popijte 2 dcl juhe (bistre juhe, bez tjestenine)

Večera: jedite istu hranu koju ste jeli za ručak, ali isključite juhu. Ono što ste ručali, slobodno jedite i za večeru, dakle ako ste jeli meso, isto možete i večerati, a ako ste konzumirali jaja, za večer uzmite isto jaja.

DRUGI DAN – ŠKROBNI DAN

Ručak: ovaj dan jedite grah, bob, grašak, mahunarke, rižu, krumpir i sl. obavezno navedene namirnice pripremite kuhanjem i slobodno dodajte začine radi okusa .

Također, uz navedeni ručak možete dodati i šnitu raženog ili crnog kruha.

Večera: isto kao i ručak, ali u manjoj količini

TREĆI DAN – UGLJIKOHIDRATNI DAN

Ručak: ručajte bilo koji oblik tijesta uz dodatak začina (kečap, origano, povrće i sl.) U obzir dolazi tjestenina, slano pecivo, pizza vegetariana…

Večera: dva komada kolača ili 3 kuglice obavezno jedan red čokolade za kuhanje ili kakao čokolade.

un dijetaČETVRTI DAN – VOĆNI DAN:

Za ručak i večeru jedite voće.

Tijekom prakticiranja ove dijete jednom u mjesec dana trebate imati vodeni dan koji obavezno dolazi iza voćnog dana, a nakon njega vam slijedi opet proteinski dan.

Kavu i čaj (po mogućnosti bez šećera) možete piti neograničeno svih dana dijete. Možete piti i sokove, moraju biti prirodni, po mogućnosti cijeđena naranča ili limun.

Poslije završene dijete možete nastaviti sa svojom uobičajenom (normalnom) dijetom, s tim da nastavite još slijedećih 90 dana jesti za doručak voće.

Ako u ta slijedeća 3 mjeseca izgubite još 3 kilograma, znači da je došlo do promjene u metabolizmu.

U slučaju potrebe možete ponoviti dijetu, ali tek nakon pauze od 3 mjeseca.

Važne napomene:
· obavezno prakticirajte zadani raspored
· moguće je promjeniti raspored obroka ali se trudite da to nije prečesto
· konzumirajte hranu sa što manje šećera
· hrana koja nije ograničena u jelovnicima može se jesti u neograničenim količinama
· zabranjeno je preskakati obroke
· izbjegavajte jesti između obroka
· koristite natren i druge umjetne zaslađivače umjesto šećera
· u začinima nemate ograničenja
· od masnoća koristite isključivo biljna ulja, po mogućnosti ekstra djevičansko maslinovo ulje
· u što većim količinama jedite sezonske salate, te jedite svježe voće i povrće
· što više konzumirajte cijeđene sokove, posebno limunadu
· unos tekućine nebi trebao biti manji od 2 l
· nemojete gladvati jer će se stvoriti kontra efekt pri čemu nećete mršaviti

Mediteranska dijeta

Mediteranska dijeta nije dijeta u klasičnom smislu, riječ je o načinu ishrane baziranom na tradicionalnim jelima i pićima mediteranskih zemalja.

Iako je odličan način za korigiranje kilaže i poboljšanja zdravstvenog stanja, radi se o određenom „lifestylu“, stilu  življenja koji uključuje hranu, aktivnosti, objede s prijateljima i obitelji  koje prate pokoja čaša vina.

mediteranska dijetaMediteranska prehrana je od strane brojnih znanstvenika ocjenjivanja kao jedna od najzdravijih na svijetu, a mogli bi dodati i najukusnijih.

Osim što je ukusna, mediteranska dijeta će Vam pomoći u smanjenju rizika od srčanih oboljenja i raka, snižavanju kolesterola i općenito prolongirati životni vijek.

Najprisutnije namirnice, uz plodove mora,  su vlakna – koja su zastupljena u špagetima, voće, povrće te neizostavno maslinovo ulje.

Učestala namirnicana na tanjurima diljem  Mediterana je i češnjak koji snizuje kolestorol i štiti Vas od raka.

Ono što bi Vas moglo dodatno razveseliti  po pitanju ove dijete je umjerena prisutnost vina, koja se pokazala blagotvornom za zdravlje srca.

Preporučena mjerica za muškarce je dvije čaše vina na dan, a za žene jedna čaša, uobičajno tokom ručka. Umjeren je unos sira te jako smanjena konzumacija crvenog mesa.

Osnovne karakteristike mediteranske dijete:

 • konzumacija kruha, tjestenine, riže, kus kusa, palente i krumpira
 • učestala konzumacija voća (3-4 komada na dan) i povrća (5 različitih vrsta dnevno)
 • umjeren unos ribe (grilane, kuhane, pržene)
 • unos maslinovog ulja – uglavnom sa svježim povrćem i salatama
 • smanjen unos crvenog mesa, s otklonjenom mašću s mesa
 • alkohol u malim količinama
 • unos antioksidansa
 • uz regularnu tjelovježbu koja je jednako važan dio mediteranskog zdravlja

Svrha ove dijete nije samo gubitak kilograma već promjena životnih navika i prihvaćanje zdravijeg životnog stila kojim ćete pomoći svom tijelu da postigne i zadrži optimalnu težinu. Ovisno o početnoj težini, muškarci prosječno izgube 4-6 kilograma, a žene 2-4 kilograma u prva dva tjedna.

 

 

Možda će vas zanimati…