Svakodnevno svjedočimo pandemiji pretilosti u svijetu, posebice na tlu Sjedinjenih američkih država. Mnogi znanstvenici se bave pitanjem zašto se pretilost toliko ubrzano širi i razvija? Posljednjih godina je otkriveno mnogo gena za debljinu koji nam pokazuju da je...
Novosti
Stručni članci
Koliko jesti?
Danas se često dešava da novo znanstveno istraživanje pobija zaključke nekog prethodnog. Isto tako, prije 30-ak godina je vrijedilo pravilo da je ključ dugog života obilna i zdrava prehrana, dok danas važi mišljenje da žive dulje oni koji jedu malo i oskudno. To su...
Mršavljenje žene i utjecaj hormona
Najnovija istraživanja donijela su niz zanimljivih otkrića: ženska debljina ne može se tretirati jednako. Žene, naime, zbog više masnih naslaga kod muškaraca imaju i više leptina. Niskokalorijska hrana koju uvelike upražnjavaju upravo žene, izaziva nagli pad razine...
Rezistencija na inzulin
Kako jednostavno objasniti vrlo važan pojam rezistencije na inzulin? Uđete li naglo u prostoriju u kojoj vlada neugodan miris, burno reagirate, a sjedite li dulje u njoj naviknete se na taj miris i više ga ne osjećate! O tome razmišljate i zaboravite na to. Ako pak...
Hormoni i mršavljenje
Kada se dobro najedete i salvetom obrišete usta te tražite prikladno mjesto za počinak, napravili ste hormonalni izazov a da toga niste ni svjesni. Sve (pa i vaša debljina) ovisi upravo o tom odgovoru. Ništa se ne vidi, ali se odigrava u tijelu, a najgore je što svaki...
Zašto jedemo?
Komponente koje utječu na razloge hranjenja, najčešće su slijedeće: socijalna, kada je primjerice oko nas skupina ljudi koja jede, pa bi bilo nepristojno da i mi ne jedemo situacijska, kada se primjerice nalazimo u luksuznom restoranu pa bi bilo glupo odbiti izvrsnu...
Povežite se s nama
Ostanimo u kontaktu. Pratite nas na društvenim mrežama i slobodno pitajte sve što Vas zanima.