Novosti

Stručni članci

Dobar i loš kolesterol

Kolesterol po organizmu raznose lipoproteini; oni dakle služe kao prenosioci. Dijelimo ih na lipoproteine niske gustoće i lipoproteine visoke gustoće. Lipoproteini niske gustoće raznose kolesterol u stanice i u stijenke arterija, koje su najčešće mjesto taloženja...

read more
Povišen kolesterol u krvi

U nekim zapadnim zemljama, osobito u Sjedinjenim Američkim Državama, razina kolesterola u krvi postala je opsesijom koja povremeno graniči s paranojom. Suprotno uvriježenome mišljenju, kolesterol nije nikakav uljez u našem organizmu. On je prirodna vrsta tjelesne...

read more
Kako smršaviti bez dijete?

Prekomjerno konzumiranje ugljikohidrata visokoga glikemičnog indeksa često izaziva hiperglikemiju, a ona je uzrokom poremećaja rada gušterače. Hiperinzulinemija, koja se pojavljuje kao posljedica toga poremećaja, uzrokuje prekomjerno zadržavanje masnih kiselina i...

read more
Kako brzo i zdravo smršaviti?

Kako smo rastumačili u prethodnom članku, razlika između unesenih kalorija, s jedne, i iskorištenih kalorija, s druge strane, ne nudi objašnjenje povećanja tjelesne težine. Drugim riječima, teorija o kalorijama ne objašnjava nam kako nastaju tjelesne zalihe masti....

read more
Ugljikohidrati u hrani

Nazivaju se ugljikohidratima zato što se njihove molekule sastoje od ugljika, kisika i vodika. Opći im je naziv »šećeri«, a gdjekad i glucidi. Razina glukoze u krvi (glikemija) Šećer je najvažnije »gorivo« našeg organizma. U obliku glikogena nalazi se u mišićima i u...

read more
Bjelančevine u hrani

Bjelančevine su organski spojevi životinjskog ili biljnog podrijetla, a sastavni su dio strukture svih stanica organizma. Sastavljene su od mnogih aminokiselina. Neke aminokiseline naše tijelo proizvodi samo, no većinu unosimo u organizam hranom. Bjelančevine dobivamo...

read more

Povežite se s nama

Ostanimo u kontaktu. Pratite nas na društvenim mrežama i slobodno pitajte sve što Vas zanima.