Komponente koje utječu na razloge hranjenja, najčešće su slijedeće:
- socijalna, kada je primjerice oko nas skupina ljudi koja jede, pa bi bilo nepristojno da i mi ne jedemo
- situacijska, kada se primjerice nalazimo u luksuznom restoranu pa bi bilo glupo odbiti izvrsnu ponudu atraktivno pripremljenih namirnica
- fiziološka, kada ste primjerice jako gladni jer ste preskakali obroke
Nadalje, ako ste na odmoru u nekom od hotela gdje postoji švedski stol – to ne znači da morate triput obilaziti i tovariti svoj tanjur sa svim namirnicama koje su ponuđene. Svim tim stanjima, koja su ljudska i dobro poznata, može se doskočiti ako imate sustav samokontrole, no nažalost ostaje pitanje koliko takvih ljudi uopće ima?
Kako možete spriječiti pojavu zatvorenih krugova koji vode u debljinu?
Evo deset savjeta:
- Ne unosite višak namirnica u kuću
- Ne pravite tržnicu od svog hladnjaka.
- Nemojte se ni u ludilu dizati noću kako biste jeli.
- Ne donosite pred TV nikakve grickalice.
- Ne priređujte gozbe i proslave.
- Bavite se poslom’ koji vas potpuno okupira.
- Višak vremena potrošite baveći se tjelesnim aktivnostima.
- Oslobodite se poslovnih ručkova i večera.
- Oslobodite se napetosti, straha i brige.
- Razvijte tehniku meditacije (joga).