Zašto jedemo?

Autor: altis

Komponente koje utječu na razloge hranjenja, najčešće su slijedeće:

  • socijalna, kada je primjerice oko nas skupina ljudi koja jede, pa bi bilo nepristojno da i mi ne jedemo
  • situacijska, kada se primjerice nalazimo u luksuznom restoranu pa bi bilo glupo odbiti izvrsnu ponudu atraktivno pripremljenih namirnica
  • fiziološka, kada ste primjerice jako gladni jer ste preskakali obroke

Nadalje, ako ste na odmoru u nekom od hotela gdje postoji švedski stol – to ne znači da morate triput obilaziti i tovariti svoj tanjur sa svim namirnicama koje su ponuđene. Svim tim stanjima, koja su ljudska i dobro poznata, može se doskočiti ako imate sustav samokontrole, no nažalost ostaje pitanje koliko takvih ljudi uopće ima?

Kako možete spriječiti pojavu zatvorenih krugova koji vode u debljinu?

Evo deset savjeta:

  • Ne unosite višak namirnica u kuću
  • Ne pravite tržnicu od svog hladnjaka.
  • Nemojte se ni u ludilu dizati noću kako biste jeli.
  • Ne donosite pred TV nikakve grickalice.
  • Ne priređujte gozbe i proslave.
  • Bavite se poslom’ koji vas potpuno okupira.
  • Višak vremena potrošite baveći se tjelesnim aktivnostima.
  • Oslobodite se poslovnih ručkova i večera.
  • Oslobodite se napetosti, straha i brige.
  • Razvijte tehniku meditacije (joga).

 

 

Možda će vas zanimati…