Zašto se debljamo?

Autor: altis

Svakodnevno svjedočimo pandemiji pretilosti u svijetu, posebice na tlu Sjedinjenih američkih država. Mnogi znanstvenici se bave pitanjem zašto se pretilost toliko ubrzano širi i razvija?

Posljednjih godina je otkriveno mnogo gena za debljinu koji nam pokazuju da je gensko nasljeđe jedan od važnih čimbenika za pretilost čovjeka. 

Zašto se debljamo?Oko 4 milijuna Amerikanaca također muči problem prejedanja, koji je Američki nacionalni institut zdravlja klasificirao kao ozbiljan poremećaj koji zahvaća ne samo pretile ljude već i one koji to nisu.

Posrijedi je tzv. genska pogreška koja prisiljava čovjeka da povremeno jede enormne količine hrane iako nema stvaran osjećaj gladi. Problem je što vrlo često ne možemo voljno reagirati na to i imamo osjećaj da je želja za prejedanjem jača od nas samih.  Neki ljudi se pokušavaju othrvati tome, ali nažalost ne mogu.

Apetit do tih krajnjih granica je stimuliran hormonom melanokortinom-4. Od ukupnog broja ispitanika studije znanstvenog tima iz Amerike, Švicarske i Njemačke (469 vrlo pretilih osoba),, 25% njih je patilo i od poremećaja kompulzivnog prejedanja. Na oko 5% tih ispitanika je utvrđena mutacija spomenutog gena.

 

Možda će vas zanimati…