Hormoni i mršavljenje

Autor: altis

Kada se dobro najedete i salvetom obrišete usta te tražite prikladno mjesto za počinak, napravili ste hormonalni izazov a da toga niste ni svjesni. Sve (pa i vaša debljina) ovisi upravo o tom odgovoru.

Ništa se ne vidi, ali se odigrava u tijelu, a najgore je što svaki čovjek ima drukčiji hormonalni odgovor. Dok god kroz vašu krv struji inzulin, hormon poznat i kao »dirigent metabolizma«, tako dugo nema trošenja masti; one se talože, što upozorava koliki je problem ako se stalno, iz sata u sat, provocira inzulin unosom jako zaslađenih bezalkoholnih napitaka i ugljikohidrata visokog glikemijskog indeksa (GI), a pritom se slabo kreće i fizički ne opterećuje. Većina ljudi danas živi po upravo takvom scenariju, pa je debljina samo logična posljedica.

Kada pojedete obrok u kojem ima ugljikohidrata, raste vam razina šećera u krvi. Kako brzo i koliko, ovisi isključivo o namirnicama koje ste pojeli ili, još preciznije, o odnosu pojedinih komponenti tih namirnica.

Hormoni i mršavljenjePorast razine šećera u krvi okidač je za lučenje inzulina iz gušterače, koji je zadužen za provođenje šećera u mišićne stanice gdje će poslužiti kao energent za kretanje i ostale tjelesne funkcije.

Kod nekih ljudi, a osobito onih koji u svojoj prehrani preferiraju namirnice s visokim GI i koji mnogo sjede, opisani mehanizam ne funkcionira najbolje.

Naime, stalno konzumiranje namirnica s visokim GI održava visoku razinu šećera u krvi, koja takvom i ostaje!

Da bi snizila razinu glukoze u krvi, gušterača stalno luči nove i nove količine inzulina, pa s vremenom tijelo postaje manje osjetljivo na inzulin. Rezultat takvog stanja je stalno povišena razina inzulina u krvi, velika glad, pa se povećanim unosom hrane sve više kalorija taloži kao salo na tipičnim mjestima (stražnjica u žena i trbuh u muškaraca).

Ako se takvo stanje ne prekine na vrijeme, vrlo. brzo nastaje praktično zatvoren krug u kojem više inzulina traži više hrane koja pojačava glad, a sav višak ide u salo i rezultira povećanjem tjelesne mase do nevjerojatnih razmjera (130 – 150 kg). Ako pritom nemate jaku volju ili ne marite za svoj izgled pa se prepustite stihiji, za vas nažalost nema spasa.

Pojačana glad uvijek je potencijalno početak takvog stanja, pa je dobro konzultirati liječnika i odmah poduzeti velike restrikcije. Kako to otkriti? Kako uvidjeti dase stvari naglo mijenjaju? Po promjeni broja košulja, hlača, kaputa, a najbolje prema rupicama na remenu.

Možda će vas zanimati…