Uzroci debljine?

Autor: altis

Kako smo rastumačili u prethodnom članku, razlika između unesenih kalorija, s jedne, i iskorištenih kalorija, s druge strane, ne nudi objašnjenje povećanja tjelesne težine. Drugim riječima, teorija o kalorijama ne objašnjava nam kako nastaju tjelesne zalihe masti.

Inzulin

Hoće li naš organizam stvarati zalihe masti ili neće, izravno ovisi o lučenju inzulina. Inzulin je hormon koji u krv izlučuje gušterača i koji u ljudskom metabolizmu ima vrlo važnu ulogu.

Uzroci debljine?On djeluje na glukozu (šećer) u krvi tako što potiče njezinu apsorpciju u tkiva. Pošto je glukoza apsorbirana, organizam je može upotrijebiti kao izvor energije za zadovoljavanje svojih neposrednih potreba ili je može taložiti u obliku masnih rezervi.

Već smo kazali da u osoba s poremećenim radom gušterače pre- hrana u kojoj su istodobno zastupljeni ugljikohidrati i masti može prouzročiti debljanje.

Zapravo, umjesto o ugljikohidratima, trebao bih govoriti o lošim ugljikohidratima.

Naime, kako smo vidjeli u drugome dijelu članka, pravo je ishodište problema vrsta ugljikohidrata, a ne sama prisutnost ugljikohidrata u namirnicama.

Možda vam je to poznato, ali još nikada niste dobili znanstveno objašnjenje te pojave. Ono što također možda još ne znate jest kako ta temeljna prehrambena načela možete primijeniti u praksi te postići, i zatim održavati, idealnu težinu.

Uzmimo da ste muškarac i da imate, recimo, 86 kilograma. S obzirom na vašu visinul, vaša idealna težina trebala bi biti oko 73 kilograma. Drugim riječima, imate trinaestak kilograma previše.

Istina je da su neki ljudi krupniji i teži nego što bi bilo »normalno«, no to je ipak češće iznimka nego pravilo. Nadalje, čak I kada jesu takve građe, to još ne znači da mojom metodom neće postići željeni rezultat. Dapače!

Kao i u većine vaših vršnjaka, u dvadeset petoj godini vaša je težina bila manje-više idealna. Nakon toga, malo-pomalo, a da toga niste ni bili svjesni, ona se povećavala. Očevidno, uvijek su posrijedi slični razlozi: promjena načina života i promjena prehrambenih navika.

Prva velika promjena obično nastaje sklapanjem braka i stvaranjem drukčijih društvenih obveza.

Zbog svakodnevnih poslovnih obveza, naime, vaša prehrana postaje vrlo neuredna. U jednom od sljedećim člancima vidjet ćemo zbog čega je neuredna prehrana tako nezdrava.

Možda će vas zanimati…