Dijeta za održavanje težine

Autor: altis

Stigli smo do faze u kojoj će vaša prehrana poprimiti ustaljen i ravnomjeran tijek. Slikovito rečeno, kroz svoje ćete obroke odsada »krstariti«.

Dosada ste se upoznali s temeljnim načelima moje metode i s pristupom kojim se rukovodimo razvijajući nove prehrambene navike. Također, vjerujem da ste dosada već zauvijek odbacili neka »opasna« jela te u proteklih nekoliko tjedana izgradili osjetno kvalitetniji stav prema prehrani općenito.

Izgubili ste onoliko kilograma koliko ste u početku odredili kao svoj cilj i sada ste spremni za prelazak u drugu fazu. Za razliku od prve faze, koja je morala trajati određeno vrijeme, druga faza može trajati doživotno. Moja druga faza traje već desetak godina i za to vrijeme nisam svojoj težini dodao ni jedan jedini gram. A, vjerujte mi, uživam u jelu i ničega se ne odričem.

Druga faza, kako kaže podnaslov, sastoji se u održavanju postignute težine. U toj ćemo fazi naučiti kako pravilno organizirati svoju prehranu.

U prvoj smo fazi odbacili niz jela koja smo označili kao »opasna«,

U drugoj fazi gotovo ništa više nije sasvim zabranjeno. Određene ćemo namirnice možda morati izbjegavati, no i to samo u određenim uvjetima.

Glavna načela ove faze čine se, možda, manje jasnima i nisu tako čvrsto definirana. No, prava narav organizacije prehrane upravo I jest takva.

Dijeta za održavanje težineNaime, organizacija prehrane ne svodi se samo na strogu primjenu pravila, jednom utvrđenih za sva vremena. Prije bi se moglo kazati da je to vještina kojom se ta pravila primjenjuju u svakodnevnom životu.

Svaka budala može primjenjivati pravila – to se uvijek nanovo dokazuje kad god imamo posla s kakvom velikom administrativnom organizacijom, bez obzira na to bila ona javna ili privatna. U administraciji postoje pravila, pa opet pravila i ništa drugo osim pravila.

Dakle, od vas ne očekujem da »administrirate« svoju prehranu, kao što ste to morali činiti u prvoj fazi. Ono što vam sada predstoji inteligentna je organizacija načela kojima ste u međuvremenu ovladali.

Razlike između administratora (u doslovnom značenju te riječi) i organizatora sastoje se u suptilnosti vještine. Dok administrativni činovnik zadana načela slijepo primjenjuje, organizator se njima nadahnjuje.

Predlažem, stoga, sljedeće:

Razmotrit ćemo osnovne kriterije i vidjeti što oni zapravo znače i kako ih valja primijeniti.

Šećer (druga faza)

Šećer jest i uvijek će biti opasan proizvod. Sve ono što sam o njemu kazao u prvoj fazi još vrijedi. Odbacite ga zauvijek. Čak i ako ste umjetno sladilo zaboravili kod kuće, nemojte pokleknuti i reći: »od jedne kockice šećera, i to samo ovaj put, ne može mi se dogoditi ništa strašno«. Takvo što može proći »nekažnjeno« samo ako ste posve sigumi da toga dana niste okusili i nećete okusiti nikakav loš ugljikohidrat.

Prema sebi budite strogi i dosljedni. Sve vaše kave od sada su bez šećera! Ili ćete se naviknuti na umjetno sladilo ili ćete piti samo gorku kavu.

Morat ćete naučiti razmišljati »u ekvivalentima«. Sami sebe podsjetite da je jedna kocka šećera jednaka dvjema čašama pjenušca ili polovici boce Bordeauxa. Odlučite, dakle, što ćete izabrati. Sve ovisi o vama!

Od sada pa nadalje, tijekom druge faze pravila će vam ostavljati mnogo više slobode nego u prvoj fazi. Pa ipak, i u ovoj fazi svoju prehranu morate »organizirati« vrlo promišljeno.

Budući da većina deserata sadrži šećer, nećete ga moći posve izbjeći. Naučit ću vas stoga kako odabrati deserte s najmanje šećera.
No, ako baš odlučite udovoljiti svojoj želji za određenim desertom, poslije toga ne smijete popiti kavu zaslađenu šećerom.

Kad god je posrijedi šećer, budite nepopustljívi. On je uistinu otrov i tako ga treba i shvaćati. Sa svim ostalim namirnicama možete biti opušteníji.

Možda će vas zanimati…