Glikemijski indeks

Autor: altis

Moć povećavanja razine glukoze u krvi (glikemije) za svaki se ugljikohidrat utvrđuje prema glikemičnom indeksu, koji je prvi put postavljen 1976. godine.

Indeks odgovara površini trokuta ispod krivulje kojom je označeno kretanje razine glukoze u krvi pri unošenju određenog ugljikohidrata_ u organizam.

Za glukozu je proizvoljno određen indeks 100, što odgovara površini ispod njezine vlastite glikemične krivulje. Glikemični indeks drugih ugljikohidrata može se izračunati pomoću ove formule: površina trokuta ispod krivulje ispitivanog ugljikohidrata x 100 površina trokuta ispod krivulje glukoze.

Što je ispitivani ugljikohidrat više povisio razinu glukoze u krvi, to je veći njegov glikemični indeks.

Nužno je napomenuti da se pri industrijskoj preradi, odnosno kemijskoj obradi ugljikohidrata povećava njihov glikemični indeks.
Primjerice, kukuruzne pahuljice imaju glikemični indeks 85, a kukuruz u zrnu 70, instant pire od krumpira ima glikemični indeks 90, kuhani krumpir kuhan u ljusci 65.

Možda će vas zanimati…