Indeks tjelesne mase

Autor: altis

lndeks tjelesne mase (ITM) indeks tjelesne mase ili kraće ITM (engl. BMI, body mass indeks) jedna je od metoda utvrđivanja tjelesnog statusa na temelju odnosa visine i težine, koji se izračunava pomoću sljedeće formule: težina (kg) : visina (m) na kvadrat.

Evo i primjera: netko je visok 1,72 cm, a težak 80 kg. Njegov indeks tjelesne mase izračunat ćemo ovako:

1,72 x 1,72 = 2,95
80 kg : 2,95 = 27,1
ITM = 27,1

Metoda je vrlo česta u svijetu i kada se rade studije na velikom uzorku, uvijek se zaključci donose upravo uzimajući u obzir ITM.

Ovaj indeks ima 4 kategorije:

° normalna tjelesna težina ITM 18,5 – 24,9 –
° prekomjerna tjelesna težina ITM 25 – 29,9
° pretilost (debljina) r ITM viši od 30
° ekstremna pretilost ITM Viši od 40

Pretila je ona osoba koja ima indeks tjelesne mase viši od 30, ili to je osoba koja ima veću količinu masnog tkiva u odnosu na mišićno tkivo. Preciznije, prema američkoj klasifikaciji: ako je ITM od 25 – 30 onda je težim prekomjerna, 0d 30 – 40 u pitanju je pretilost, a kad je ITM viši od 40, riječ je o ekstremnoj pretilosti.

Prema podatcima The journal of the American Medical Association, višak težine kreće se u rasponu od 10 do 30%, a zabrinjava upravo ovaj posljedri ekstrem – više od 30% čistog viška tjelesne težine. slaganje abdominalnog (trbušnog) sala smatra se zdravstveno najopasnijim.

Podatak o vašem ITM-u služi kao prilično realan indikator ukupnog tjelesnog masnog tkiva, a višak masnog tkiva dovodi se potom u izravnu vezu s nekim degenerativnim bolestima suvremene civilizacije. No ITM ima svoja ograničenja koja treba uvažavati.

Primjerice, kada je riječ o sportašima, osobito bodibilderima koji podižu mišićnu masu iznad standarda, može doći do pretjerivanja, a kod starijih osoba i bolesnika koji gube mišićnu masu može doći do podcjenjivanja. Kod istraživanja zdravstvenog statusa neke osobe, osim ITM-a rabe se i rizični čimbenici kao što su povišeni krvni tlak, povišene vrijednosti triglicerida, šećera u krvi, nasljedna osnova, tjelesna neaktivnost i pušenje. Ovisno o ITM-u dobivate i broj pojedinih rizika: što je brojka ITM-a veća, veći je i broj rizika!

Indeks tjelesne mase možete izračunati sami i tako vrlo precizno utvrditi svoj tjelesni status na nekoj od mnogobrojnih internetskih stranica. Dovoljno je da u pretraživač upišete riječ ITM ili englesku inačicu BMI. Pri izračunu uzima se u obzir i spol.

Možda će vas zanimati…