Crveni luk i zdravlje

Autor: altis

Crveni luk, biljka antioksidans, jestiva je gomoljika biljke iz obitelji lukovica. Crveni se luk već 6000 godina provlači kroz povijest širom svijeta kao popularna i ukusna namirnica.

Danas ga također dodajemo na popis prirodnih tvari koje su u stanju spriječiti nastajanje ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a, ito zbog njegova pozitivnog učinka na šećer u krvi.

Crveni se luk može koristiti sirov ili pripremljen na visokim temperaturama, a pruža cijelo mnoštvo zdravstvenih blagodati, uključujući i ove koje navodimo, a na popisu su internetske stranice zdravstvenog zavoda The National Instimtes of Health.

Crveni luk

– usporava razvoj ateroskleroze (Kao što ste doznali u odjeljku 0 mastima omega-3, razvoj arterioskleroze – vodećeg uzroka bolesti srca – rezultat je formiranja ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )- a),
– snižava razinu kolesterola u krvi,
– smanjuje rizik od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti i raka,
– potiče imunološke funkcije,
– poboljšava sposobnost tijela da eliminira strane supstance,
– obnavlja fizičku snagu,
– povećava otpornost na čitav niz vrsta stresa,
– nudi povoljan učinak protiv procesa starenja,
– djeluje kao antioksidans,
– štiti jetra.

Osim što se crveni luk koristi u liječenju hiperkolesterolemije (kronične povišene razine kolesterola u krvi) i hipertenzije (povišenoga krvnog tlaka), može pomoći i u snižavanju razine šećera u krvi. To je vrlo važno po pitanju zaštite od ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a.

Tijekom zanimljivog proučavanja učinka ekstrakta crvenoga luka otkrilo se da crveni luk ima statistički znatan učinak na zaustavljanje ili smanjivanje reakcije glikozilacije. Proučavanjem je dokazano da crveni luk snižava količinu glukoze u krvi povećavanjem količine inzulina u cirkulaciji i povećavanjem zaliha glikogena u jetrima, odakle tijelu može pružiti energiju.

Perricone preporučuje: uzmite dvije kapsule od 30o mg s ekstraktom crvenoga luka dvaput dnevno, uz obrok.

Možda će vas zanimati…