Agensi koji blokiraju ugljikohidrate

Autor: altis

Agensi koji blokiraju ugljikohidrate (škrob) tvore posve novu zanimljivu kategoriju. Kao ideja nisu novi, ali novost je u tome što uistinu djeluju. San  iz davnih sedamdesetih godina prošloga stoljeća o učinkovitom sprečavanju i apsorpcije ugljikohidrata danas se ostvaruje.

Blokiranje škroba danas predstavlja znatan napredak u pronalaženju načina da se spriječi i nastajanje oštećenja do kojih dolazi formiranjem ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a.

Iako znamo da su šećer i rafinirani ugljikohidrati glavni uzročnici l ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a, još uvijek podliježemo povremenom iskušenju koje nam predstavljaju krafne, peciva, tjestenina, gazirana pića ili komad pizze. S novim agensima za blokiranje škroba dobili smo, čini se, sigurnu i djelotvornu verziju l ideje koja postoji već desetljećima. Evo kako stvar funkcionira.

Tijekom procesa probavljanja tijelo pretvara ugljikohidrate – koje nalazimo u hrani bogatoj škrobom, kao na primjer u krumpiru, kruhu i tjestenini – u šećer tako što razgrađuj e molekule ugljikohidrata uz pomoć enzima zvanog alfa-amilaza, koji se pak proizvodi u gušterači.

Te šećerne kalorije potom ili sagore kroz tjelovježbu ili se pak uskladištavaju u masnim stanicama kako bi se kasnije upotrijebile. Nažalost, tjelesna neaktivnost znači da će te uskladištene masne stanice samo rasti. Ishod je sve veća tjelesna masa.

Ekskluzivni prirodni sastojak dobiven iz bijeloga graha, pod imenom Phase 2 Starch Neutralizer®, neutralizira neke od probavnih enzima alfa.

Ako se sukroza ne može razgraditi na glukozu i fruktozu, tada se ne apsorbira tako lako – ako se ne apsorbira, tada se i ne pretvara u mast, niti je u stanju uzrokovati glikozilaciju i stvaranje ZPC-a, što su izuzetno dobre vijesti.

Drugim riječima, ako je enzim sukraza blokiran u pretvaranja sukroze u glukozu i fruktozu, tada se sukroza ne može apsorbirati i postaje suštinski bezopasna.

Zbog toga se kroz istraživanja pokazalo da L- arabinoza može spriječiti pretilost i dijabetes tipa 2 (koje posebno potiče prehrana bogata šećerima i škrobom) tako što blokira apsorpciju šećera i škroba. Konkretnije govoreći, istraživanje na životinjama pokazalo je da uzimanje L-arabinoze tijekom 19 tjedana sprečava nakupljanje tjelesne mase i smanjuje porast razine šećera u krvi, kao I indeks otpornosti na inzulin. “

Također se pokazalo da i ekstrakt cvijeta hibiskusa (Hibiscus sabdanfa), ekstrakt zelenoga čaja (Camellia sinensis) i ekstrakt jabuke (Malus silvesms) zaustavljaju apsorpciju škroba u probavnom sustavu. Doktor Preuss sa sveučilišta Georgetown proučavao je dodatak prehrani poznat kao Carb- Easem.

Taj dodatak pomaže u prevenciji razgradnje ugljikohidrata blokirajući aktivnost probavnih enzima koji ih razgrađuju. Carb-Ease sadrži suhi ekstrakt bijeloga graha, hibiskusa, zelenoga čaja, jabuke, L-arabinozu, kao i dodatne sastojke koji pomažu u smanjivanju apsorpcije šećera i škroba prije nego što se uskladište i pretvore u mast.

Možda će vas zanimati…