Najzdraviji način pripreme hrane

Autor: altis

Kako postupati:

– Uključite tekućine u svoja jela, lagano kuhajte na pari, pirjajte ili kuhajte u marinadi.
– Namirnice bogate bjelančevinama (ribu, piletinu, tofu) prije prženja izrežite na manje dijelove kako bi se vrij eme pripreme skratilo.
~ Hranu bogatu bjelančevinama, kao što je meso, pripremajte u tekućini
~ čime će se obogatiti okusom umaka, a stvaranje ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a bit će svedeno na minimum.
~ Prvo marinirajte namirnice ako planirate roštilj.
– Uživajte u juhama i varivima jer su to sjajni načini uzimanja bjelančevina i povrća – ali zapamtite da valja samo lagano prokuhati i nikada ne prekuhati hranu kako bi se sačuvali hranjivi sastojci.
Uživajte u širokoj paleti sirovoga organskog voća i povrća – ali prvo ga operite i osušíte. Čak i ako ne bi smjelo biti nikakvih ostataka pesticida, postoji opasnost od zaraze bakterijom E. coli zbog toga što njima prvo rukuju i pakiraju ih mnogobrojni radnici i prijevoznici.
– Zapamtite da se najviše razine ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a nalaze u životinjskim proizvodima bogatim bjelančevinama i zasićenim mastima, kao na primjer u mesu.
Masna riba i organska govedina sadrže zdrave masti koje ne potiču stvaranje ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a.
~ Sjetite se da hranu kao što su bijeli i crveni luk valja pirjati samo do stanja prozirnosti, umjesto sve dok ne dobiju smeđu boju.
– Odlučite se za meso eradi bez kože kako biste sman`ili količinu masti.
~ Odaberite organski uzgojeno meso umjesto onoga hranj enog žitom, jer takvo ima zdraviji profil i sadrži daleko manje zasićenih masti.

Kako ne postupati:

– Ne odlučivati se za procesirano meso, kao što su hrenovke ili slanina, koji sadrže visoke udjele ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a.
– Ne jesti hranu bogatu zasićenim ili transmastima (bez obzira na to kako je pripremljena) zbog povećanog rizika od obolijevanja od dijabetesa.
– Ne jesti pougljenjenu ili spalj enu hranu.
– Ne ržiti hranu u dubokome ul’u – držimo se dale od visokih temperatura.
– Ne ri remati hranu na reterano visokim tem eraturama ili redu o vremena.
– Ne omatati meso brašnom prije pirjanj a jer je brašno visokoglikemijski materijal koji pojačava nastanak ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a. To je klasičan primjer spajanja šećera i aminokiselina u ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE ).

Jednostavna hrana

Najbolji vam je savjet izbjegavati visokoprerađenu i prepakiranu hranu jer takva obično ima i dodane okuse, konzervanse i boje. Neka vam hrana koju birate bude jednostavna i čista.

Ako već kupujete zapakiranu, konzerviranu ili buteljiranu hranu, pročitajte etiketu i izbjegavajte one s kemijskim dodacima. Zapakirana, konzervirana ili buteljirana hrana s malim brojem sastojaka (npr. umak od rajčice koji se sastoji samo od rajčica I soli, ili pak grah u konzervi koja sadrži samo grah, vodu i sol) prihvatljiv je izbor.

Ako baš morate biti atomski znanstvenik da biste dešifrirali što je u ambalaži, to onda nije dobar odabir. Kako biste izbjegli kemijske sastojke i uvjerili se da vaša hrana ima optimalan omjer hranjivih tvari, kupujte svježu hranu. Zamrznuta hrana je prihvatljiva sve dok su sastojci ednostavni, kao na primjer zamrzuto povrće, voće ili riba.

Čuvajte se gotovih zamrznutih jela, bez obzira na to imaju li u nazivu riječ „zdravo” ili „zdravlje“ – jer to zapravo naj češće znači upravo suprotno.

Općenito govoreći, ako kupujete robne marke na kojima piše da su proizvodi „organski” ili „potpuno prirodni”, tada namirnice morate čuvati u hladnjaku i jesti pravodobno jer ne sadrže konzervanse, stabilizatore i ostalo što se nalazi u prerađenoj hram’.

Pročitajte svaku etiketu i izbjegavajte hranu i začine koji sadrže šećer, visokofruktozni sirup, natrijev glutamat (MSG), sol, konzervanse, jestive boje i ostale nepoželjne sastojke o kojima smo govorili u drugome člancimau.

U sljedećem ćete člancimau doznati o ulozi dodataka prehrani u prevenciji nastajanja ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a i kako takvi dodaci pomažu u ublažavanju štetnog djelovanja ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a.

Nova istraživanja pružila su nam zanimljive nove kategorije dodataka prehrani i umnogome poboljšala postojeće tehnologije s ciljem smanjenja razine šećera u krvi, usporavanja ili sprečavanja nastanka ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a, pa čak i sprečavanja apsorpcije šećera i škroba, čime nam se pruža prilika da povremeno uživamo u omiljenim kolačima.
Abeceda dodataka prehrani protlv ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )- a

Ovo člancimae započinjem s dvije ponajbolje hranjive tvari koje sprečavaju učinke ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a i pomažu u preokretanju njihova djelovanja. Prvi put su predstavljene u izdanju The Penicone Promise, kao dio trostruke krune antiglikemíjskih faktora koja se sastoji od alfa-lipoične kiseline, benfotiamina
karnozina. Na primjer, alfa-lipoična kiselina eliminira cijelu gomilu slobodnih radikala koje stvara ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE ), a sama po sebi je snažna antiglikemijska širanjiva tvar.

Benfotiamin, koji se u Europi već dugo smatra lijekom protiv dijabetesa, napokon je priznat i u Americi zbog svoje izuzetne sposobnosti da spriječi bolesti vezane uz ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE ), kao i degenerativne promjene kod nedijabetičarske populacije. U slučaju karnozina fascinantno laboratorijsko otkriće ubrzalo je njegovu moć suzbijanja ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )

Drago mi je što vas mogu izvijestiti da važna nova istraživanja ne samo da potvrđuju učinkovitost ovih dodataka prehrani, nego i dodatno proširuju polje njihova djelovanja. Ipak, sa.mo je mali broj ljudi uopće svjestan njihova postojanja, a kamoli i njihove snage u sprečavanju procesa starenja.

Iako su ovo nužni temelji programa protiv ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )- a, u ovo sam poglavlje uključio i neke druge snažne sastojke koji na najrazličitije načine sudjeluju u suzbijanju razornih učinaka nastajanja ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a.

Jedan od njih, poznat kao neutralizator šlcroba, može u trenu ukloniti ugljikohidrate, tj. neutralizirati ili blokirati probavljanje ugljikohidrata, i time blokirati i sposobnost ugljikohidrata da podignu razinu šećera u krvi. Ta se zapanjujuća tvar može koristiti čak i u proizvodima kao što je tjestenina, i time nam omogućiti da vremeno uživamo u hrani koja u normalnim uvjetima utječe na porast razine šećera i inzulina u lovi.

Sastojak iz gljiva maitake još je jedan snažan eliminator ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a. Broj na su istraživanja pokazala da ta izuzetna gljiva ima uistinu čudesne moći jer je nevjerojatno učinkovita u održavanju pozitivne razine šećera u krvi i sprečavanju otpornosti na inzulin – što su dvije ključne strategije u prevenciji  ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a. Krom je još jedna od takvih tvari, a već je privukao popriličnu pažnju  znanstvenika.

Zapadnjačka je prehrana klasično siromašna kromom, tim kritično važnim mineralom koji nalazimo u tragovima i koji ima golemu ulogu u sprečavanju oštećenja koja šećer nanosi organizmu.

Ironija je u  tome što prehrana bogata Šećerom crpi krom iz tijela, čime se problem još dodatno komplicira.

Možda će vas zanimati…