Što jesti na poslu ili na putu?

Autor: altis

Zbog različitih razloga često vam se događa da jednostavno nemate vremena za »pošteni« obrok. Obično je ručak obrok koji se najčešće »žrtvuje.

Da biste uštedjeli na vremenu, »preskačete« ga ili na brzinu pojedete kakav sendvič. Nemojte to činiti!

Nikada ne izostavljajte obroke! To je jedno od tzv. zlatnih pravila zdrave prehrane. Ako želite, pojedite četiri ili čak pet obroka, ali nikada ne izostavite nijedan od tri glavna obroka.

Što jesti na poslu ili na putu?To je najveća pogreška koju možete učiniti i najkraći put do poremećaja metabolizma. Takve navike smatrajte zabranjenima i u tom smislu savjetujte druge.

Ako obrok »preskočite«, vaš će organizam reagirati poput izgladnjela psa koji zakopava svaku kost ili otpadak koji pronađe kako bi se njima »zaštitio« od gladi koja bi ga mogla snaći u budućnosti.

Nadam se da ste dosad već prestali maštati 0 sendvičima od šunke i sira koji se prodaju u vašoj omiljenoj zalogajnici ili u kantini, kao i o svim vrstama zloglasnih burgera spravljenih od okruglih bijelih peciva.

Što, dakle, odabrati ako ste primorani pojesti obrok na brzinu? Uz znanje koje ste već stekli, treba vam još samo malo mašte.

Pomoći ću vam s nekoliko prijedloga. Što, dakle, kupiti za »brzi« ručak na poslu ili na putovanju?

Šunka (kuhana ili dimljena) prikladna je zato što je uvijek narezana na tanke odreske, pa vam ne trebaju nož i vilica da biste je mogli pojesti.

– Suha kobasica – trebat će vam, možda, nož, ali i vaš će »švicarac« sasvim dobro poslužiti.
– Tvrda kuhana jaja.
– Sir – svaki je sir dobar, no budući da se moramo zadržati u okvirima praktičnih mogućnosti, držite se podalje od sireva intenzivna mirisa, kao što su brie i camembert; njima, naime, vaši suputnici u vlaku ili u avionu možda neće biti oduševljeni. Odaberite stoga tvrde sireve – ponuda je uistinu bogata.
– Rajčice su idealno rješenje ako uza se imate papirne maramice. U tom slučaju možete ih jesti kao voće.
– Dimljeni losos također je vrlo prikladan, uz uvjet da nemate problema s povišenim kolesterolom.

Ako cijeloga dana ništa niste jeli, možete pojesti jedan posve voćni obrok. Jedite ga dok se ne zasitite. Jedini je problem u tome što se voće vrlo brzo probavlja, pa ćete već za nekoliko sati gladni.

Čak ni u najkritičnijim situacijama nemojte pokleknuti i posegnuti za zabranjenim ugljikohidratíma, kao što su keksi ili kupovna čokolada s manje od 75% kakaa. Posebno izbjegavajte one pseudo čokoladne prutiće u kojima osim šećera i masnoća nema gotovo ničega drugoga.

Možda će vas zanimati…