Drastično mršavljenje ili prva faza mršavljenja!

Autor: altis

Budete li slijedili upute za prvu fazu, vaša će se tjelesna težina nesumnjivo smanjivati. Ako se to ne dogodi, ili pak bude trajalo neizdrživo dugo, vjerojatno u nečemu stalno griješite.

Možda redovito jedete juhu, za koju su vas uvjerili da sadrži »dopuštene« vrste povrća, kao što su rajčica, kiselica, poriluk, itd. Malo sumnjičavosti neće biti naodmet: provjerite koje sastojke juha uistinu sadrži.

Možda ćete otkriti da ona zapravo dolazi iz konzerve ili kakvog drugog industrijskog pakovanja. Pročitate li popis sastojaka na naljepnici, možda ćete ustanoviti da juha osim povrća sadrži i ugljikohidrate u obliku škroba, šećera, dekstroze ili neka umjetna gustila i aditive.

Dakle, budite sumnjičavi. Iako provedba načela objašnjenih u ovoj knjizi nije zamršena, ona ipak iziskuje – barem u prvoj fazi određeni napor i, da budem posve iskren, poneku žrtvu. Stoga pretjeranim povjerenjem u sve što vam se kaže nemojte ugroziti svoj krajnji cilj.

Drastično mršavljenje ili prva faza mršavljenja!Nadalje, nemojmo zaboraviti da je jedna od zadaća moje metode potaknuti organizam da reaktivira svoje izvorne funkcije, prije svega da dio vlastitog šećera stvara iz tjelesnih zaliha masti.

Dosad je vaš organizam bio sasvim zadovoljan lijeno se koristeći glukozom koja mu je redovito pristizala s prekomjernim količinama loših ugljikohidrata.

Zato je sasvim moguće da vaše tijelo, pošto promijenite prehrambene navike, u početku odbija stvarati vlastiti šećer. Posljedica toga može biti iznenadni osjećaj umora, osobito pri većem tjelesnom naporu, primjerice pri sportskim aktivnostima.

Ako vam se takvo što dogodi, znajte da će takva reakcija potrajati samo nekoliko dana. . Ni po koju se cijenu ne vraćajte lošim ugljikohidratima da biste na umjetan način povisili razinu glukoze u krvi.

Tijekom ovog razdoblja, međutim, morat ćete taj manjak nadomjestiti, pa zato grickajte suhe smokve ili crnu čokoladu koja sadrži najmanje 70% kakaa. Naime, to su, kao što znamo, dobri ugljikohidrati.

Trajanje prve faze mršavljenja

Logično pitanje koje se nameće na kraju ovog članka jest: »Koliko će trajati prva faza?«

Mislim da bih vam mogao odgovoriti ovako: trajat će onoliko dugo koliko je potrebno da se oslobodite viška kilograma, s time što ne smijete zaboraviti da brzina mršavljenja varira od osobe do osobe. Isto tako, mogao bih reći da prva faza završava onda kada postignete idealnu težinu.

No umjesto da razgovaramo o idealnoj težini, radije razgovarajmo o »rasporedu« te težine, odnosno o »ravnomjerno raspoređenoj« težini. Posrijedi je vrlo individualno pitanje, tj. prag pri kojemu tijelo samo »odluči« da više neće mršavjeti.

Namjeravate li izgubiti petnaest kilograma, prva faza mogla bi potrajati od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Ako pak imate samo četiri ili pet kilograma previše, mogli biste pasti u iskušenje da »program« prekinete čim postignete željenu težinu.

Stoga bih vas ovdje želio upozoriti da je, osim mršavljenja, svrha prve faze i smirivanje aktivnosti gušterače i povećanje vaše tolerancije na glukozu.

Dakle, skratite li previše prvu fazu, moglo bi se dogoditi da svojoj gušterači date premalo vremena da uspostavi zdravu ravnotežu svoje aktivnosti.

Ako pak vaš cilj nije riješiti se suvišnih kilograma, već ste moju metodu prihvatili da biste povećali svoju tjelesnu i intelektualnu snagu, problem neće biti nimalo drukčiji. I u vašem je interesu prvu fazu produljiti što je moguće više – najmanje na mjesec dana kako biste omogućili postizanje ravnoteže svih metaboličkih i probavnih funkcija svog organizma.

Zapravo, pitanje trajanja prve faze gotovo i ne postoji jer se prijelaz u drugu fazu ne događa od danas do sutra, već i on traje neko vrijeme.

Zakliučne napomene 0 prvoj fazi mršavljenja

Svakomu mora biti jasno da prva faza ne znači potpuno isključenje ugljikohidrata iz prehrane. Treba jednostavno izabrati one čije je djelovanje na metabolizam blagotvorno, a izbjegavati one koji škode našemu zdravlju. Prehrana u prvoj fazi, dakle, mora biti savršeno uravnotežena, u uobičajenom značenju te riječi. Prednost u tom smislu sastoji se u činjenici što se ne postavljaju nikakva ograničenja u pogledu dopuštenih količina hrane koju smijemo pojesti.

Sažmimo, na kraju, najvažnija načela prve faze:

o Nikada u istom obroku ne miješajte loše ugljikohidrate s lipidima.
o Izbjegavajte ugljikohidrate-lzpide, kao što su mlijeko, čokolada, avokado, jetra, lješnjaci i keksi.
o Šećer posve izbacite iz prehrane.
o Nikada ne jedite jela koja sadrže rafinirano brašno.
o Kruh jedite samo ako je ispečen 0d nerajžniranog ili cjelovitog brašna (i to samo za zajutrak).
o Prestanite jesti krumpir, osobito ako je pečen u pećnici ili pržen u ulju.
o Ne jedite bijelu rižu.
o Ne jedite tjesteninu od bijelog brašna.
o Voće jedite kao zaseban obrok, na prazan želudac, i po mogućnosti s korom.
o Privremeno se odrecite alkoholnih pića u svim oblicima: aperitiva, vina, piva, koktela, likera i žestokih pića.
o Izbjegavajte jaku kavu ili čaj. Nastojte se naviknuti na kavu bez kofeina ili na čaj umjesto kave.
o Nikada ne izostavljajte obroke. Ako je ikako moguće, dnevno pojedite sva tri glavna obroka.
o Ograničite potrošnju loših masti i uvijek nastojte odabrati one dobre, kako ne biste oboljeli od kakve kardiovaskularne bolesti.
o Tijekom obroka pijte što manje vode, kako ne biste razrijedili želučane sokove. Ni u kojem slučaju nemojte piti neposredno prije obroka.
o Jedite polako. Hranu dobro prožvačite, usto nastojte biti mirni i izbjegavati napetost ili uzbuđenja za vrijeme jela.
o Voćne sokove pravite sami. Nemojte ih zamjenjivati industrijskim voćnim sokovima u kojima ima šećera.
o Prestanite piti gazirana pića, osobito ona koja sadrže šećer.
o Uvijek napravite razmak od tri sata između ugljikohidratnog obroka (zajutrak) i obroka koji sadrži masti.
o Poslije obroka koji je sadržavao masti pričekajte četiri sata prije nego što pojedete neku ugljikohidratnu namirnicu.
o U prehranu uključite što više namimíca bogatih vlaknima: salatu, mahune, poriluk, šparoge, artičoke, patlidžan itd.
o Između obroka pijte što više vode – po mogućnosti 1,5 do 2 litre na dan.

Možda će vas zanimati…