Mesna dijeta

Autor: altis

Mesna dijeta je omiljena dijeta onih koji vole proteine obzirom da se bazira upravo na takvim namirnicama. Izuzetno je popularna u čitavom svijetu i ima brojne poklonike koji upravo njome brzo skidaju neželjene kilograme.

mesna dijetaOna se, osim na visokom unosu proteina, temelji i na niskom unosu ugljikohidrata, što znači da tjesteninu, rižu i krumpir možete pohraniti duboko u smočnicu.

Mesnu dijetu učestalo prakticiraju i bodybuilderi kako bi izgradili svoje mišiće i istopili masnoće obzirom da ona upravo tako djeluje u relativno kratkom roku.

Proteinima unosimo i dovoljno tvari koje potiču energiju tako da se na ovoj dijeti ne bismo smjeli osjećati malaksalo i bez energije.

Njome se također potiče ubrzanje metabolizma kako bi se sagorio višak masnoća te bi nam taj ubrzaniji metabolizam trebao ostati i nakon završetka dijetne prehrane.

Obzirom da ova dijeta ne potiče dovoljan unos raznovrsnih namirnica i time ne zadovoljava unos svih potrebnih nutrijenata za organizam, ne smatra se zdravom dijetom.

Kod onih koji prakticiraju ovu vrstu dijete, kalorije se troše prvenstveno iz masti (oko 50%), a potom iz bjelančevina (oko 30%). To nije u skladu s uobičajenim kada tijelo prvenstveno sagorijeva ugljikohidrate međutim kako je ova dijeta vrlo siromašna njihovim unosom, to naprosto nije moguće. Tijelo je tako prisiljeno trošiti kalorije iz sala.

Svakako trebate minimizirati unos masnoća u organizam. Tako trebate izbjegavati kožu kod mesa koje unosite obzirom da ono sadrži dosta masnoća. namirnice pripremajte na grillu ili kuhane.

Ulje se može koristiti minimalno. Pohanje namirnica i prženje u dubokom ulju se treba u potpunosti izbjegavati. Isto vrijedi i za kasne večernje obroke te unos slastica, šećera, kruha i peciva, tjestenine, riže, krumpira, voća i većine povrće (jednom u tjednu možete pojesti 1 tanjur graha ili graška), alkohola, voćnih i gaziranih sokova.

Svaki dan možete jesti meso različitih vrsta i podrijetla te ribu, a u ograničenim količinama i otprilike svaki drugi dan možete pojesti kuhana jaja i sir.

Ako tijekom dijete pojedete neku voćku (koja ne sadrži škrob), to uistinu treba biti svedeno na minimum. Svakako uz držanje dijete pijte i dodatke prehrani, odnosno suplemente vitamina i minerala, obzirom da se njome definitivno ne unose potrebni nutrijenti.

Mesna dijeta se ne bi trebala držati dulje od 7 dana, a ukoliko Vam je neophodno duže držanje dijete, svakako se savjetujte s liječnikom.

mesna dijetaObzirom da dijeta ne traje dugo, vjerujemo da ćete se moći suzdržati od ostalih namirnica koje se pritom trebaju izbjegavati. Nakon završetka s dijetom, definitivno biste trebali nastaviti s održavanjem kvalitetne i raznovrsne prehrane, koja podrazumijeva unos dostatnih količina voća i povrća.

Također je bitno da se bavite redovitom fizičkom aktivnošću, neovisno o tome da li ste na dijeti ili ne. Kako postoji zaista široki spektar fizičkih aktivnosti, zasigurno i oni koji uistinu ne vole vježbanje, mogu pronaći nešto za sebe (na primjer redovita šetnja, brzo hodanje, planinarenje, vožnja bicikla i sl).

Navedeno je neophodno i za skladnu i lijepu figuru, i za zdravlje. Sve vrste proteinskih dijeta su uvijek vezane uz fizičku aktivnost, tako da samo držanje dijete bez aktivnosti, neće polučiti željene rezultate.

Dijeta djeluje na način da smanjuje masnoće i salo, na već spomenuti način, a povećava mišićnu masu.

Obavezno vodite računa o tome da čitaavo vrijeme pijete dovoljno tekućine, prvenstveno obične negazirane vode. Ukoliko ste ljubitelj kave ili čaja, možete ih piti u umjerenim količinama, ali bez dodatka šećera.

Možda će vas zanimati…