Brza dijeta

Autor: altis

Čim čujemo pridjev “brza” dijeta, povlače se razne negativne konotacije jer se naveliko pišu negativni komentari uz takvu vrstu dijeta.

Naravno da one imaju dosta nezdravih učinaka na organizam, međutim često je u praksi potrebno na brzinu skinuti par kilograma viška i onda su takve dijete upravo ono za čime posežemo.

Na nju se često odlučuju mladeke prije svadbe, ljudi nakon prejedanja  za blagdane i sl.

brza dijetaBrza dijeta traje 3 tjedna i temelji se prvenstveno na unosu jaja i dosta je ograničavajuća tako da se ne bi ni smjela dulje držati.

Jaja se jedu doslovno svaki dan, s time da se ne smije pojesti više od tri jaja na dan.

Ima dosta sličnosti s Atkinsonovom i Mesnom dijetom jer se unosi puno proteina, a vrlo malo ugljikohidrata.

U usporedbi s tim dijetama, nije toliko restriktivna s unosom voća.

Kao što ćete vidjeti u dolje prikazanom jelovniku, potiče se unos citrusnog voća i jabuka obzirom da je dokazano da to voće djeluje pozitivno na energiju čovjeka jer citrusno voće sadrži puno vitamina C, a jabuka ima malo kalorija, a izaziva osjećaj sitosti. Nije bez razloga da su jaja temeljna namirnica ove dijete.

Naime, sadrže dosta proteina i izazivaju brzi osjećj sitosti. Kod ugljikohidrata je slučaj da ih trebamo pojesti dosta više kako bismo došli do osjećaja sitosti.

Primjer tjednog jelovnika:

Ponedjeljak: za doručak pojedite naranču, grejp ili jabuku i 1 dvopek, te popijet šalicu kave ili čaja bez šećera. Za ručak uzmite naranču, grejp ili jabuku, jedno kuhano jaje, kiselo mlijeko ili jogurt s manje mliječne masnoće, a za večeru 1 rajčicu ili čašu soka od rajčice, dva jaja (pripremljeno kao kajgana ili na oko, ali na malo ulja), 1 dvopek te zelenu salatu ili svježe krastavce kao prilog.

Utorak: Za doručak uzmite naranču, jabuku ili grejp, 1 kuhano jaje, kiselo mlijeko ili jogurt s manje mliječne masnoće, 1 dvopek. Za ručak se poslužite narančom, grejpom ili jabukom, kuhanim jajetom, kiselim mlijekom s manje mliječne masnoće i dvopekom. Za večeru pojedite jedan teleći odrezak ili pileća prsa, posluženo uz pire od rajčica i dvopek. Možete popiti čaj ili kavu bez šećera.

Srijeda: Za doručak, u izbor voća možete dodati i lubenicu, te pojesti dvopek i popiti šalicu kave ili čaja bez šećera. Za ručak pojedite grejp, naranču ili jabuku, kuhano jaje, jogurt i zelenu salatu, začinjenu s limunovim sokom i vrlo malo soli. Za večeru uzmite dva jaja (napravljena kao kajgana ili na oko) i dvopek te popijte šalicu kave ili čaja bez šećera.

Četvrtak: Za doručak možete pojesti standardno dosadašnje voće ili pak krušku, dvopek i popiti šalicu kave ili čaja. Za ručak se poslužite svježim posnim sirom, rajčicom i dvopekom. Za večeru pojedite pojedite dva kuhana jaja, zelenu salatu ili salatu od kupusa, dvopek.

Petak: Za doručak uzmite grejp ili jabuku, dva dvopeka i šalicu kave ili čaja bez šećera. Za ručak se poslužite ribom po izboru, rajčicom i dvopekom, a za večeru jednim kuhanim jajetom, jogurtom i kuhanim povrćem po izboru.

U subotu i nedjelju možete ponoviti neki od prethodnih dana po izboru, s time da možete kombinirati i obroke bez jaja, ukoliko su Vam jaja već dosadila.

Kod ovakve brze dijete bi rezultate trebali vidjeti već četvrtog dana tako da to povećava Vaš optimizam kod držanja dijete.

Možda će vas zanimati…