Masnoća oko organa i trbuha

Autor: altis

Nagomilano salo pritišće iznutra trbušnu muskulaturu koja se isteže i polako popušta. Sve je dobro dok se muskulatura može stezati, no budite sigurni (ako nastavite s jelom) da će doći trenutak kad će težina sala »provaliti« muskulaturu i sve će postati vidljivo.

Nikakvi trbušnjaci neće vam pomoći sve dok ne dođe do odgovarajućeg gubitka tjelesne težine. Kao što vidite, remen i pomicanje rupica na njemu opasan su znak da se vaše unutarnje salo slaže, pa to može biti indikator u kakvoj se situaciji nalazite.

Istraživanja obavljena u Seattleu i potom objavljena u časopisu The journal of the American. Medical Association pokazuju nam da se umjerenim treningom, uz odricanje od velikih i masnih obroka, visceralne masne naslage mogu bitno »stanjiti«. Istraživači su pratili 173 žene u dobi nakon menopauze i u 50 do 75 godina koje su najveći dio dana sjedile. Sve su bile pretile s viškom od 15 kg, od čega je najveći dio zauzimalo visceralno masno tkivo.

Polovica ispitanica je 45 minuta pet dana u tjednu šetala, a druga radila samo vježbe istezanja, također 45 minuta. Obroci su bili isti kalorijske skupine. Istraživači su mjerili ukupne masne naslage na predilekcion instima i unutarnje masno tkivo pomoću skenera za CT ili MR. Rezultati?

Masnoća oko organa i trbuhaŽene koje su zdušno odrađivale program vježbi gubile su kako tako i unutarnje masno tkivo. Bitno im se popravio zdravstveni statusi I psihičko stanje. Analize krvi pokazale su smanjenje masnoće i kolesterola!
intenzivno šetanje 45 minuta, pet dana u tjednu. Ako tako izdržite ne mjeseci nema toga što ne možete postići, tvrde istraživači pod vodsvom dr. Tima Churcha. On dodaje kako je siguran da je visceralno masno  tkivo »osjetljivo« na ubrzano kretanje i kako se sigurno troši.

U tretiranju debljine otapanje masnog tkiva (termogeneza) primjenjuje se gotovo stotinu godina, a prva varijanta takvog tretmana bila je upotrebaa ekstrakta štitnjače. Odavno je poznato da hormon tiroksin podiže potrošnju energije i reducira masne naslage pa su ljudi, odnosno djeca koja imaju povišexw
vrijednosti tog hormona – mršavi!

Nezgoda je mršavljenja s tiroksinom što se osim masnog tkiva gubi i mišićno tkivo, a nažalost gubi se i koštana masa.

Iz toga jasno slijedi poučak: uspijete li takve negativne učinke eliminirati, tiroksin bi mogao povoljno djelovati kod pretilosti.

Ako se u tretmanu koristi dinitrofenol – termogeno sredstvo koje sprječava oksidacijsku fosforilaciju,
stanje se popravlja no još uvijek može biti neugodnih popratnih pojava kao što su očna mrena i neuropatija.

No nije svako masno tkivo tako opasno kao ono visceralno i ne treba ga panično skidati. Masno tkivo na rukama, bokovima ili stražnjici starijih žena I nije nikakav zdravstveni problem, osim što fizički smeta (kod kretanja).

Prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu journal ofCirculation, glasilu Američkog udruženja za srce (American Heart Association, AHA), popunjene žene koje imaju kakvu-takvu figuru daleko su manje izložene riziku od začepljenja arterija nego one koje imaju visceralno salo (velik trbuh).

A do sličnih su rezultata došli i danski istraživači iz Center for Clinical and Basic Research u Kopenhagenu. Voditelj skupine dr. Laslo Tanko naziva ovo masno tkivo »perifernim« i vjeruje da upravo ono luči tvari koje povećavaju osjetljivost na inzulin, što opet regulira metabolizam.

Iznenađenje je u tome da visceralno masno tkivo čini potpuno suprotno, zbog čega su trbušasti muškarci rizična skupina. Naime, visceralna debljina je još uvijek snažan čimbenik rizika za pojavu ateroskleroze.

Kako se riješiti sala u području trbuha?

Smanjenje veličine i broja obroka i intenzivna tjelovježba s druge! A najbolja tjelovježba jest brza šetnja trideset minuta pet puta tjedno. Ako hoćete precizirati pojam brza šetnja, to je kao  da ste zakasnili na posao i gazite sve ispred sebe kako biste.

Možda će vas zanimati…