Borba protiv masnog tkiva oko trbuha

Autor: altis

Kada se govori o dijetama i mršavljenju uglavnom mislimo na žene, no u posljednje vrijeme statistika je porazna za muškarce srednje životne dobi, a problem se očituje u tzv. provaljenom trbuhu koji se potpuno oteo kontroli.

Povećanje obroka i njihove kalorijske vrijednosti, pijenje piva umjesto vode i nedovoljna tjelesna aktivnost najvažniji su čimbenici, iako postoje i oni psihičke prirode, a to je da se muškarci (neopravdano) ponose svojim trbusíma kao da je riječ o fizičkoj snazi, a ne o gomilama sala. Prava napast za muškarce su nogometna prvenstva jer tada danima sjede uz TV ekran pijući pivo koje se marketinški sjajno spojilo s nogometom.

Prema barnumskim reklamama, izgleda da se nogomet ne može gledati bez piva, što je naravno obična glupost.

Skidanje trbušnog sala posebno je težak problem jer je riječ o naslagama u trbušnoj maramici. Naime, kad muškarac s povelikim trbuhom krene na dijetu on gubi kilograme, no salo oko trbuha tvrdoglavo ostaje. I noge će smršavjeti, no trbuh vrlo malo.

Borba protiv masnog tkiva oko trbuhaA trbuh se najbolje mjeri remenom ili, preciznije, pomicanjem rupica na njemu. Raspored sala u omentumu, tj. u trbušnoj maramici,_ vrlo je nezgodan jer se nalazi daleko od pokretnih dijelova tijela, odnosno ruku i nogu, pa se nikakvim vježbama ne može posebno aktivirati.

Mnogi lijekovi i dodatci prehrani koji su bili usmjereni »topljenju« trbušnog sala u muškaraca, propali su upravo zbog toga.

Osvrnemo li se na povijest, život u obilju i premalo kretanja oduvijek su bili krivci za debele trbuhe, u oskudici i gladi nestanak trbuha.

U ratnim vremenima niste mogli vidjeti muškarca s debelim trbuhom jer su vladali glad. Trbuhe nemaju ni nomadska afrička plemena jer su stalno u potrazi  za hranom.

Da bi se riješili sala, trebate se fizički naprezati. Ako sportaši za vrijeme europskog prvenstva izgube po nekoliko kilograma, biciklisti za vrijeme Tour de Francea čak i do 7 kg, onda je to zbog mišićnog ili ekstremnog naprezanja.

Salo nagomilano oko crijeva može biti teško nekoliko kilograma i, što je najvažnije, kad se jednom naslaže – riješiti ga se Sizifov je posao!

Kad netko nosi svoj trbuh, zapravo ima velike masne naslage oko crijeva, dok mu ostatak tjelesnih proporcija može biti sasvim u redu! Ako nešto narušava mušku figuru, onda je to višak sala u trbuhu! Unutarnje masno tkivo u vąšnem trbuhu povezano je s povišenim kolesterolom i trigliceridima, povišenim krvnim tlakom i dr.

Kako možete saznati imate li veliku ili malu zalihu unutarnjeg sala? No pripazite, jer uopće ne morate biti vidljivo debeli pa čak ni preteški, iako već nosite poveću zalihu visceralnog sala. Jedini način da to sigurno saznate su kompjutorska tomografija i magnetska rezonancija.

Možda će vas zanimati…