Kvinoja

Autor: altis

Organska kvinoja (Chenopodium quinoa Wild) drevna je prehrambena žitarica izvrsnoga okusa ivrhunskih prehrambenih vrijednosti.

Za razliku od drugih žitarica, prednost joj je vrlo brz proces pripreme. Već gotovo 3 desetljeća kompanija Eden Organics surađuje s udrugom ekvadorskih zemljoradnika s ciljem proizvodnje najkvalitetnije organske kvinoje, koja se uzgaja na malim obiteljskim posjedima na nadmorskoj visim’ većoj od 3o oo metara, u planinama Anda.

Kvinoja je integralna žitarica koja ne sadrži gluten pa je tolerira organizam većine ljudi alergičnih na žito. Američko udruženje oboljelih od navodi kvinoju kao namirnica koja je „u skladu s bezglutenskom prehranom i koja zbog svojih kvaliteta može zamijeniti bilo koju žitaricu, kuhati se i koristiti u obliku brašna”.

Kvinoja ima najbolji aminokiselinslđ profil od svih žitarica, uključujući sve aminokiseline, a pruža najpotpuniju opskrbu bjelančevinama.

Ona je i izvrstan izvor hranjivih vlakana (45 posto u svakoj porciji), kao i fosfora, a dobar je izvor i željeza, vitamina E, riboflavina (vitamina B12), vitamina B6. magnezija i cinka. Prirodno sadrži vrlo male količine natrija, a ne sadrži zasićene masti ni kolesterol.

Kvinoja, kao i ostale integralne žitarice koje spominjemo u ovome člancimau, pomaže u prevenciji stvaranja ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a jer usporava pretvaranje kompleksnih ugljikohidrata u šećer, čime održava stabilnost razine šećera i glukoze u krvi.

Možda će vas zanimati…