Ječam

Autor: altis

Ječam je ukusna i ugodna žitarica, starinska glavna hrana. Većini e ljudi poznat kao prekrupa od ječma, popularan dodatak juhama. Ipak, preporučujem ječam u ljusci.

To je ječam u svojem izvornom i najhranjivijem stanju, bogat vlaknima, lignanom, antioksidansima, kao i cijelom gomilom preventivnih fitokemijskih tvari. ječam u ljusci, kojemu e vanjska ljuska netaknuta, jedina je vrsta ječma za koju se stvarno može reći da je „integralna žitarica” i stoga je jedina vrsta ječma korisna u prevenciji stvaranja ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a.

Ječam ima nizak glikemijski indeks, a bogat je topivim i netopivim vlaknima.

– Topiva vlakna pomažu metabolizmu tijela da preradi masti, kolesterol I ugljikohidrate te da snizi razinu kolesterola u krvi.
Netopiva vlakna održavaju zdravlje probavnoga trakta i smanjuju rizik od obolijevanja od raka crijeva (npr. od raka debelog crijeva).

Vlaknima bogat ječam snažan je saveznik u borbi protiv nastajanja ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a jer usporava probavljanje škroba i time pomaže da razina šećera u krvi ostane stabilna.

Ječam je, kao i druge integralne žitarice, bogat izvor lignana, fitokemijskih tvari koje djeluju kao antioksidansi. Lignani također pomažu u prevenciji raznih vrsta raka, uključujući i rak dojke. Visok udjel vlakana u ječmu također ubrzava protok hrane kroz probavni sustav, a kao dobar izvor selena dokazano smanjuje rizik od raka debelog crijeva.

Možda će vas zanimati…