Kako smršaviti bez dijete?

Autor: altis

Prekomjerno konzumiranje ugljikohidrata visokoga glikemičnog indeksa često izaziva hiperglikemiju, a ona je uzrokom poremećaja rada gušterače.

Hiperinzulinemija, koja se pojavljuje kao posljedica toga poremećaja, uzrokuje prekomjerno zadržavanje masnih kiselina i njihovo taloženje u obliku tjelesnih zaliha masti.

Iz toga možemo zaključiti da prehrana namirnicama visokoga glikemičnog indeksa u kombinaciji s lipidima izaziva hiperinzulinemiju, koja nužno rezultira povećanjem tjelesne težine.

KAKO NAMIRNICE RASPOREDITI PO OBROCIMA?

U prethodnom smo poglavlju objasnili kako nastaju tjelesne zalihe masti. U ovome ćemo poglavlju potražiti odgovor na pitanje zašto se debljamo.

Kako smršaviti bez dijete?Već smo kazali da u osoba s poremećenim radom gušterače prehrana u kojoj su istodobno zastupljeni ugljikohidrati i masti može prouzročiti debljanje. Zapravo, umjesto o ugljikohidratima, trebao bih govoriti o lošim ugljikohidratima.

Naime, kako smo vidjeli u drugome članku , pravo je ishodište problema vrsta ugljikohidrata, a ne sama prisutnost ugljikohidrata u namimícama.

Možda vam je to poznato, ali još nikada niste dobili znanstveno objašnjenje te pojave. Ono što također možda još ne znate jest kako ta temeljna prehrambena načela možete primijeniti u praksi te postići, i zatim održavati, idealnu težinu.

Uzmimo da ste muškarac i da imate, recimo, 86 kilograma. S obzirom na vašu visinu, vaša idealna težina trebala bi biti oko 73 kilograma. Drugim riječima, imate trinaestak kilograma previše.

Istina je da su neki ljudi krupniji i teži nego što bi bilo »normalno«, no to je ipak češće iznimka nego pravilo. Nadalje, čak I kada jesu takve građe, to još ne znači da mojom metodom neće postići željeni rezultat. Dapače!

Možda će vas zanimati…