Debljina u svijetu

Autor: altis

Trenutno najdeblji čovjek na svijetu je Britanac Paul Mason sa čak 444,5 kg! Situacija na toj listi se dosta brzo mijenja. Najdeblji ljudi na svijetu umjesto uobičajenog dnevnog unosa 2800 kcal unose oko 20 000 kcal ili oko 8 puta više od prosjeka.

To naravno sve dovodi do iznimnog rastezanja naše kože, proširenja trbušne šupljine i do stvaranja višestrukih obilnih slojeva sala koji obavijaju naše tijelo. Masne stanice, adipociti, se ubrzano množe i time se naša mogućnost da smršavimo znatno otežava.

Spomenuti Paul Mason nije bio debeo kao dijete, nije imao nikakvu gensku bolest niti hormonski  poremećaj. Mason je želio postati najdeblji čovjek na svijetu i to mu jepošlo za rukom. Kada se jednom pretvorio u “izjelicu”, više se nije mogao zaustaviti. Jeo je svaka dva sata ili bi, u protivnom, patio od velikog nedostatka energije.

Debljina u svijetuDnevni jelovnik bi mu primjerice bio dva bakalara, 2 pite, 4 velike kobasice pržene na maslacu, kajgana od 12 jaja, 6 porcija miješanog čipsa, puna zdjela guste juhe od graška, 1 kg kruha i 4 l Coca-Cole. Njegov uzor bio je Meksikanac Manuel Uribe koji je imao 597 kg i nakraju se odlučio za operativni zahvat te je skinuo 225 kg u samo dvije godine.

Još teži od njega bio je i Amerikanac Jon Brower, koji je težio 636 kg, koji je izgubio čak 419 kg u tri godine. To je najveći ikad – zabilježeni – gubitak tjelesne mase. Osim njega, uistinu šokantan slučaj je I onaj Carola Yagera koji je težio 727 kg, no taj slučaj nije nikada službeno dokumentiran. Umro je u dobi od 42 godine od posljedica pretilosti.

Najdeblja žena na svijetu je Amerikanka Rosalie Bradford koja je umrla u 63. godini od pretilosti. Težila je 544 kg.  Iako se podvrgnula nekoliko operacija, nije se uspjela othrvati želji prejedanja. Bila je prikovana za krevet, nije se mogla niti kretati niti oblačiti niti voziti u automobile. Na tronu najdebljih žena još je jedna Amerikanka, Carol Yager, koja je “na vrhuncu slave” navodno težila 725 kg.

U bolnici je mršavila pod nadzorom liječnika, na dijeti od 1200 kcal. Postala je poznata kada je nastupila u poznatom američkom showu Jerry-ja Springera, koji ju je pak ismijao i ponizio. Nakon tog događaja je napustila bolnicu i ubrzo preminula od zatajenja bubrega.

Životni vijek ekstremno pretilih osoba je rezmjerno kratak jer pojedini organi, kao i tijelo u cjelini, izuzetno trpe. Samo je pitanje vremena kada će pojedini organi početi otkazivati zbog prekomjerne debljine, tako da zahtijevaju stalnu medicinsku skrb u bolnici. Normalan je slučaj da se takvi pacijenti ne mogu niti samostalno kretati pa su često vezani uz krevet.

Zahtijevaju izuzetnu skrb okoline, kako po pitanju njege tako i financijski angažman (dnevna opskrba gomilom hrane, održavanje higijene, posebna odjeća velikih dimenzija, prijevoz i mnogi drugi problemi.

 

Možda će vas zanimati…