Usitnite čokoladu na komadiće i stavite ih u lonac s dvostrukim stijenkama. Pola šalice jake crne kave ili espressa zajedno s rumom dodajte čokoladi. Ostavite na laganoj vatri dok se čokolada ne otopi i sve zajedno postane jednolična smjesa.
Promiješajte lopaticom. Ako je smjesa pregusta, dodajte joj malo vode.
Dok se čokolada otapa, naribajte narančinu koricu (ribajte samo vanjski sloj, bijeli dio ispod nje je gorak). Polovicu naribane korice dodajte čokoladnoj smjesi. U dvije zasebne zdjele odvojite žumanca od bjelanjaka. Bjelanjke, kojima ste dodali malo soli, istucite u čvrst snijeg. Lagano razmutite žumanca, pa ih dodajte čokoladnoj smjesi.
Sve zajedno miješajte dok ne dobijete glatku i jednoličnu smjesu. Oprezno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Pazite da na dnu zdjele ne ostane ni neumiješane čokolade ni snijega.
Gotovi mousse stavite u hladnjak (ako želite, možete ga premjestiti u drugu zdjelu), no prije toga pospite ga preostalom narančinom koricom.
Mousse pripremite najmanje pet sati prije nego što ćete ga ponuditi. Najbolje bi ga bilo pripraviti dan prije.