Bilje i začini – utjecaj na zdravlje!

Autor: altis

Uz voće i povrće (uključujući i grah i mahunarke), bilje i začini ključni su igrači u timu dodataka i namirnica protiv ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a, dijelom zahvaljujući i njihovom protuupalnom djelovanju.

To je uistinu izuzetno važno jer je ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE ) prava tvornica koja stvara upale koje su pak štetne za sve organe.

Ali bilje i začini također predstavljaju dvostruko iznenađenje za ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE ) jer imaju izuzetnu sposobnost snižavanja razine šećera u krvi i povećavanja osjetljivosti na inzulin.

Ali, što je možda najvažnije, oni sasvim običnu hranu pretvaraju u posebnu gozbu za nepce i pretvaraju zdravi obrok u delikatesu.

Možda je teško i povjerovati da tako sitna količina nečega kao što je samo četvrtina čajne žličice može imati tako snažan učinak, kako na nepce, tako i na čitavi organizam. Ipak, to je istina kada je riječ o bilju i začinima.

Ti dodaci od korij enja, kore i lišća jednako su snažni koliko im je snažan i okus. S obzirom na svoju težinu, imaju snažnije preventivno djelovanje protiv ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a nego sva ostala hrana.

Slijedi popis najpopularnijeg bilja i začina, od kojih se mnogi mogu koristiti bilo svježi, bilo suhi:
Anis Limunov sok
Bijeli luk Lovorov list
Borovica Ljuta papričica
Bosiljak Mak
Celer Matičnjak
Cimet (u štapićima, u kori, eveni) Mažuran
Đumbir Muškat
Garam masala Muškatni oraščić
Gorčica u prahu Origano
Gorčica u sjemenu Papar u zrnu
Kadulj a Piment
Kardamom Piskavica
Kim Provansalsko bilje
IGinčić Paprika (slatka i ljuta)
Komorač Peršin
Kopar, biljka Ružmarin
Kopar, sjemenke Sjeckana crvena paprika
Korijandar Sjemenke sezama
K0rijandar list Šafran
Krabuljica Tarkanj
Kumin Timijan
Kurkuma Vanilija
Limun, biljka i Zvjezdasti anis
Limunova kora

Možda će vas zanimati…