Redukcijska dijeta

Autor: altis

Redukcijska dijeta temelji se na izbjegavanju ugljikohidrata i slatkih jela te povećanom unosu bjelančevina i vitamina.

Glavni „krivac“ za naše suvišne kilograme je hrana bogata uhljikohidratima i mastima, dok unoseći bjelančevine i vitamine postajemo siti iako te takve namirnice nemaju mnogo kalorija.

redukcijska dijetaCjelodnevna prehrana za mršavljenje trebala bi sadržavati 30-60 grama masti i do 110 grama ugljikohidrata te najmanje 1 gram bjelančevina na 1 kilogram tjelesne težine čovjeka.

Hrana bi, prema redukcijskoj dijeti, trebala biti kuhana (na pari).

Mogu biti i pripremljena u posudama koje osiguravaju minimalno dodavanje masnoće.

Isto tako, trebalo bi izbjegavati namirnice s visokim udjelom masti, poput maslaca, margarina, majoneze, masnog mesa i sličnog.

Preporučljivo je jesti najmanje pet puta dnevno (tri veća i dva manja međuobroka), u razmaku od oko tri do četiri sata.Na taj će se način potaknuti ubrzanje metabolizma što će rezultirati većim gubitkom kilograma.

Nikako se ne smije preskočiti doručak jer je on glavi element u kontroliranju težine. Tijekom noći se troši glukoza pa je tako najveća potreba za energijom, upravo ujutro.

Ako se pravilno pridržavate predviđenog plana prehrane, u razdoblju od 7 tjedana možete izgubiti i do 15 kilograma.

Donosimo primjer jednog tjednog jelovnika za redukcijsku dijetu:

Ponedjeljak

DORUČAK: čaj s limunom, 1 vrhnje, 3 dkg crnog kruha

RUČAK: goveđa mesna juha bez tijesta i kuhane mahunarke kao prilog, jabučni

kompot

VEČERA: juha od povrća, tanka palačinka namazana voćnim pekmezom

 

Utorak

DORUČAK: jabuka, bijela kava

RUČAK: gusta juha od špinata, krumpir u komadima, zelena salata, 1 dcl nemasnog mlijeka

VEČERA: liptauer sir (vrhnje), 3 dkg crnog kruha, kruške

 

Srijeda

DORUČAK: limunada, meko kuhano jaje, 3 dkg crnog kruha

RUČAK: juha od rajčice, mlade tikvice kao prilog, 3 dkg riže, zelena salata, mineralna voda

VEČERA: juha od zelja, miješani kompot

Četvrtak

DORUČAK: šipkov čaj, 2 dkg maslaca, 3 dkg crnog kruha

RUČAK: voćna juha, omlet sa povrćem, cvjetača i zelena salata, čaj s limunom

VEČERA: kiselo mlijeko, 3 dkg crnog kruha

 

Petak

DORUČAK: jogurt, svježe voće

RUČAK: gusta juha od poriluka, umak od krastavaca s jajem, snježna pjena

VEČERA: Salata sa sirom ementalerom, voćni jogurt ili voćka

 

Subota

DORUČAK: čaj od kamilice s limunom, pržena rajčica, 3 dkg crnog kruha

RUČAK: čista juha od kostiju ili mesa, đuveđ bez mesa, salata od matovilca,

jagode

VEČERA: omlet od dva jaja, 3 dkg crnog kruha,  limunada

 

Nedjelja

DORUČAK: sok od rajčice, nemasni sir, 3 dkg crnog kruha

RUČAK: gusta juha od cvjetače, file oslića na pariški način, salata od račice i kisela

paprika, mineralna voda

VEČERA: namasna goveđa ili juha od kostiju s kuhanim povrćem, voće

 

U međuobrocima možete jesti zelenu salatu, salatu od rajčica, vrhnje, jogurt, nemasne salame te hrenovke, ili popiti sok od naranče, limunadu, kompot od svježeg voća, čaj s limunom i slično.

Možda će vas zanimati…