Orašasto voće i sjemenke

Autor: altis

Orašasto voće i sjemenke koje jedete trebali bi biti organski, nesoljeni i neprženi. Kupujte ih u manjim količinama i čuvajte u hladnjaku ili zamrzivaču.

Mljeveni orasi, lješnjaci, bademi ili sjemenke odlična su i hranjiva alternativa krušnim mrvicama kod pohanja piletine, tofua ili ribe. Otkrit ćete novi ugodan okus u vašoj hrani; to će vam donijeti i nove hranjive tvari, uključujući i esencijalne jednostruko nezasićene masti, fitokemijske hranjive tvari i bjelančevine.

Maslac od orašastog voća je hranjiv, ali ivrlo mastan. Iako sadrži zdrave masti – pod uvjetom da kupujete robne marke koje ne koriste hidrogenizirana biljna ulja – maslac od bilo kojeg orašastog voća valja uzimati umjereno kako bi se spriječilo neželjeno gomilanje kilograma jer je vrlo bogat kalorijama.

Takve proizvode valja čuvati u hladnjaku kako se ne bi užegli. Ako želite idealnu svježinu, najbolje je da pripremite vlastiti maslac. Jednostavno uspite sjemenke ili orašasto voće u manji mlinac, kao što je mlinac za kavu.

Manja će se količina pojesti brže nego velike kupljene staklenke maslaca, što je garancija svježine.

U zdravo orašasto voće ubrajaju se:

Bademi Orasi Pekan
Brazilski orasi Pinj oli
Sivi orah Pistacije
Sjemenke lana Sjemenke buče itikve
Lješnjaci Sjemenke sezama
Australski orasi Sjemenke suncokreta
Organske nezasoljene sjemenke

Možda će vas zanimati…