Grah i leća u svojoj punini

Autor: altis

U ovaj naslov sam dodao izraz „punina” jer govorimo 0 nečemu punom energije i poleta, kao što ćete se i osjećati kada ovo ukusno povrće uključite u prehranu.

Grah i leća postoje u cijelom mnoštvu varijanti, oblika, veličina i boja. Lijepo je vidjeti da danas čak i tradicionalni supermarketi postavljaju odjeljke s dobrim izborom tih hranjivih bombi.

Grah i leća su prave zvijezde biljnoga kraljevstva. Nevjerojatno su jeftini (čak i organske varijante) i zasitni. Uz juhu, varivo ili prilog pripremljene od ovog visokoproteinskog oblika zdravih ugljikohidrata svakako nećete gladni ustati od stola.

Obvezno jelo

Grah i leća imaju mnoštvo prednosti u sprečavanju nastanka ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a, počevši od njihove sposobnosti da stabiliziraju razinu šećera u krvi.

Zapravo, njihova je moć u tome području uistinu izuzetna, pa bi ova hrana trebala biti obvezno jelo za svakoga tko želi zaustaviti djelovanje ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )~a i proces starenja.

Grah i leća su tako bogati fitokemij skim antioksidansima da reduciraju upalne procese koje pokreće ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE ). Također potiču tijelo da sagorijeva mast umjesto da je skladišti, a istodobno pružaju više bjelančevina nego bilo koja druga biljna hrana.

Kako su povišene razine šećera i inzulina povezane s gotovo svakom bolešću ili nezdravim stanjem, od pretilosti do ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )~a, konzumiranje graha i leće ubraja se u važne strateške intervencije.

Ne samo da se brinu da razina šećera nakon jela raste blago i polagano, nego svoje čudesno djelovanje protežu i na sljedeći obrok, uravnotežujući reakciju na šećer u krvi, bez obzira na to jesu li uključeni iu sljedeći obrok.

Osigurani ugljikohidrati

Evo još dobrih vijesti za sve nas koji smo povremeno krivi zbog konzu- miranja hrane koja ima veći glikemijski indeks od preporučenoga.

Čak i kada se jedu uz šećerima relativno bogatu hranu (proizvodi poput tjestenine ili kruha, koji sadrže šećere i rafinirano brašno), grah i leća još uvijek imaju potencijalno stabilizirajući utjecaj na razinu šećera u krvi, a kao posljedicu toga i na razinu inzulina.

Zbog toga preporučujem da svakom obroku bogatom tjesteninom dodate, na primjer, slanutak kako biste ublažili glikemijski učinak. Slanutak ili bilo koju vrstu graha (ili leće) također dodajte svim juhama, varivima i salatama. To je odlična navika, a i sjajan način da povećate unos važnih vlakana.

Visoka razina neprobavljivoga škroba (poznatog kao vlakna) u grahu i leći pomaže u sprečavanju nastanka ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a. Zapadnjačka je prehrana izuzetno siromašna vlaknima ~ što je ključni razlog zašto smo teži, imamo više naslaga masti, kao iveći indeks tjelesne mase nego što je to slučaj s tradicionalnim kulturama čija se prehrana uvelike sastoji od vlakana i neprerađene hrane.

Članak objavljen u časopisu New England Journal of Medicine, koji navode i na medicinskom fakultetu u Wisconsinu, otkriva da su dijabetičari koji su u svakodnevnu prehranu uključili i po 5o grama vlakana spustili razinu glukoze u krvi 1o posto. Pedeset grama je poprilična količina vlakana, otprilike dvaput veća od one koju preporučuje američko dijabetičarsko društvo i gotovo triput više nego što većina Amerikanaca dnevno konzumira. Osim toga, neki stručnjaci vjeruju da konzumiranjem 4,0 do 5o grama
vlakana dnevno možemo djelovati na apsorpciju vitamina i hranjivih tvari.

U svakom slučaju, kada bi većina nas jednostavno udvostručila dnevni unos zdrave, vlaknaste, biljne hrane, vjerojatno bismo zamijetili znatno smanjenje negativnih posljedica povišene razine šećera u krvi.

Prehrana s visokim udjelom vlakana, kako se navodi u istom časopisu, također smanjuje razinu inzulina u krvi, a snizila je i koncentraciju masnoća u krvi kod ispitanika oboljelih od dijabetesa tipa 2, koji je najčešći.

Vjerujem da se jednostavnim uključivanjem graha i leće u svakodnevnu prehranu, bilo za ručkom ili večerom, potencijalno može postići isti cilj .
Otporni škrob

Uz vlakna koja blokiraju ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE ), drugi način na koji grah i leća pomažu u prevenciji nastanka ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a je, kako smo već ranije nagovijestili, djelovanjem tvari poznate kao otpomi škrob, koja odolijeva procesu probave i apsorpcije dok prolazi kroz tanko crijevo (u kojemu se razgrađuje većina hranjivoga škroba).

Za razliku od pravih vlakana, određeni dio otpornoga škroba ipak se na kraju probavi. Međutim, do toga dolazi presporo da bi se time mogao prouzročiti upalni skok razine šećera u krvi.

Klinička proučavanja pokazuju da otporni škrob ima sposobnost dugoročnog popravljanja osjetljivosti na inzulin, ito zbog svojega probiotskog učinka koji potiče fermentiranje u probavnom traktu. Otporni škrob prolazi kroz želudac i tanko crijevo, sve do debelog crijeva. Tamo ga napadaju bakterije, baš kao što se događa i s hranjivim vlaknima, čime se proizvodi butirat – kratkolančana masna kiselina koja je poželj na zbog svojih antikancerogenjh svojstava.

Možda će vas zanimati…