Banana dijeta

Autor: altis

Ova dijeta razvijena je u Japanu, a osmišljena je kako bi se uz minimalno odricanje postigli maksimalni rezultati.
Dijeta se dalje razvijala na internetu, ali ono u čemu  se svaka slaže je uzimanje banane za doručak.  

banana dijetaRazlog iz kojeg se odabrala upravo ova namirnica je njezino svojstvo da nam daje osjećaj sitosti, potiče metabolizam te sprečava apsorpciju nekih ugljikohidrata.

To ne mora biti samo jedna banana ako vam to nije dovoljno možete ih pojesti i više, ali nemojte se prejedati do sitosti ili prenatrpanosti. Izumitelj ove dijete jeo je 4 banane ujutro.

Drugo pravilo je da banane ne smiju biti prerađene u nikakav pečeni, kuhani, zaslađeni ili bilo kakav drugi oblik, dakle – morate ih jesti sirove i svježe da bi postigli željeni učinak.

Ako ste gladni nakon 15 ili 30 minuta možete pojesti još nešto; naprimjer – izumitelj ove dijete pojeo bi nakon 2 sata rižinu kuglicu od oko 200 kcal da bi mogao izdržati do sljedećeg obroka.

Što se tiče ručka i večere, nema pravila što se smije, a što ne smije jesti  kako bi se spriječio osjećaj odricanja, no večeru treba pojesti najkasnije do 9, a optimalno je do 6 popodne.

Ono što se preporučuje jest smanjenje količine konzumirane riže ili drugog oblika ugljikohidrata.

Nema posebenih ograničenja što se tiče jelovnika za ručak i večeru, ali se napominje da i samom odlukom da idete na dijetu počnete paziti da unosite namirnice koje su zdrave i koje manje debljaju te da primjenjujete adekvatnu tjelesnu aktivnost.

Također, vodite računa da ne jedete desert poslije ručka ili drugih obroka, a umjesto njega možete oko 3 popodne pojesti užinu kao što je npr. par kockica čokolade ili ukoliko ste pobornik slanih grickalica – dobro će poslužiti rižina kuglica.

Umjesto grickalica možete uvesti svježe voće, a možete ga pojesti i ako ste posebno gladni nakon večere. Međutim, neka to bude iznimka u posebnim slučajevima, a ne pravilo. Sladoled ili bilo što prženo nije preporučljivo zbog udjela masnoća, soli  i šećera  u njima.

banana dijetaSvaki zalogaj prožvačite što bolje možete jer je mozgu potrebno oko 20 minuta da zaključi da je sit.

Time ćete uštedjeti na kalorijama, a nećete imati osjećaj da se nečega odričete.

Vodite se japanskom izrekom da trbuh 7/10 pun ne treba doktora.

Što se tiče pića – pije se isključivo voda, najbolje obična voda ili eventualno mineralna.

Pijte vodu sobne temperature i u malim gutljajima, a ne kako bi zalili hranu koju ste pojeli.

Nema ograničenja koliko možete piti,  ali nemojte piti ako niste žedni.

Kada ste u društvu možete popiti nešto niske kalorijske vrijednosti poput kave ili čaja,  no nemojte prečesto konzumirati druga pića.

Svakako trebate spavati što više stignete kako se tijelo ne bi bespotrebno umaralo. Obavezno idite na spavanje prije ponoći, a ako je moguće – i ranije. Računajte da treba proći 4 sata od zadnjeg obroka prije spavanja.

Vježbanje je potpuno neobavezno i ako Vas ono opušta, poželjno je da ga prakticirate. Međutim, ukoliko Vam ono predstavlja napor i stres, prema ovoj dijeti – nije obavezno. Možete recimo svaki dan hodati pola sata te se na taj način opustiti i obaviti dnevnu tjelovježbu. Pri šetnji se aktiviraju svi mišići tijela i tako pojačavaju Vaš trud pri držanje dijete.

Možda će vas zanimati…