Masno tkivo na trbuhu

Autor: altis

GDJE SE NALAZI TRBUŠNO MASNO TKIVO?

Vidljivo potkožno masno tkivo, koje skriva postojeće trbušne mišiće, nije toliko opasno – ovisno o tomu koliko je debelo. Ono može smetati u estetskome smislu, ali ne treba zabrinjavati što se tiče zdravlja.

masno tkivo na trbuhuUnutarnji, dubinski sloj masnog tkiva, koji se nataložio u utrobi, spremnik je tjelesne energije.

To tkivo ima gotovo neograničene kapacitete i može primiti jako mnogo suvišnih  masnih kalorija. U medicini se ono naziva visceralnim masnim tkivom. Ono obavija unutarnje organe, dakle jetru, crijeva, gušteraču, bubrege te glavnu arteriju.

Masno tkivo u trbuhu u prvom redu nastaje obilnom prehranom  bogatom kalorijama. Mlohavi mišići pospješuju taloženje masnog tkiva u predjelu trbuha.

RASPOREĐENOST MASNIH NASLAGA:OBLIK KRUŠKE ILI JABUKE?

Mjesta na tijelu na kojima se stvaraju masne naslage razlikuju se od čovjeka do čovjeka.

Ipak, načelno postoje dva tipa: tip kruške i tip jabuke.

Prvi tip, takozvani ginoidni, prepoznaje se po debeloj stražnjici i „jahaćim hlačama“ na natkoljenicama.

Tu vrstu nakupljanja masnog tkiva oko bokova, koja tijelu daju oblik kruške, poznaju ponajprije žene, kojima to smeta u prvom reduiz estetskih razloga. Međutim, takva debljina ne predstavlja ozbiljniju opasnost za zdravlje.

Čak se i kod vrlo debelih ljudi toga tipa smetnje u izmjeni tvari i promjene na krvnim žilama pojavljuju jednako rijetko kao i kod ljudi s normalnim obujmom trbuha.

Kod androidnog tipa, dakle kod osoba tipa jabuke, kojima se trbuh u obliku kugle smjestio iznad struka, masne naslage načelno se nalaze u trbušnoj šupljini. Tako raspoređene masne naslage susrećemo ponajprije kod muškaraca ali i kod žena koje su ih dobile u nasljeđe ili stekle životnim ili prehrambenim navikama. Žene ih dobivaju osobito nakon menopauze.

OPASNE STANICE MASNIH NASLAGA NA TRBUHU

Opasne su samo masne stanice ili adipociti u predjelu trbuha, budući da su one aktivne u izmjeni tvari. Zbog pogrešne prehrane kao što je prekomjereno uzimanje jednostavnih šećera i masnoća životinjsog porjekla, one rastu preko svake mjere pa odrasla osoba može u trbuhu imati do 500 milijardi masnih stanica.

Glavna zadaća tog zapravo pametnog spremnika čuvanje je masnoća za  „ crne dane „. Masnoće iz hrane prerađuju se u probavnim oragnima te preko krvi dospjevaju  u masne stanice gdje ih tijelo pohranjuje kao trigliceride.

Dokle god čovjek jede onoliko koliko i troši, neće imati nikakvih poteškoća. Masne stanice rastu, ali se i tope. Jedemo li, međutim, više nego što treba, pokreće se vrlo opasan ciklus. Masne stanice ne prestaju se množiti.

Možda će vas zanimati…