Dijetalna prehrana

Autor: altis

Što? Kome? Kako?

Prehrana namjenjena bolesnom čovjeku koja odgovara biološkoj potrebi organizma za unosom hranjivih tvari ovisno o vrsti bolesti i dobi bolesnika naziva se dijetalna prehrana.

Dietoterapija uvelike pomaže oboljeloj osobi u jačanju imuniteta i ima terapijski učinak. Najčešće se koristi u slučajhu bolesnika nakon operativnog zahvata traume, kod bolesnika s poremećajima metabolizma, probavnim smetnjama, poremećejima bubrežne funkcije, imunološkog sustava…

Važno je obratiti pažnju na vrstu namirnica, sastav, prikladnost, energetsku vrijednost  i način pripreme, broj i raspored obroka o kojima ovisi rad metabolizma bolesnika koji je radi bolesti poremećen i osjetljiviji nego u slučaju zdravih osoba.

dijetalna prehranaDijetalna prehrana najčešće uključuje:

–       uzimanje više obroka u manjim količinama

–       obroci su svježe pripremljeni

–       lagani biljni čajevi i jogurt

–       juhe od povrća i juhe od žitarica

–       nemasnu junetinu, janjetinu, teletinu i ribu

–       kuhanu rižu, krumpir

–       maslinovo ulje

–       nenadimajuće povrće – špinat, cikla, mrkva, tikvica…

–       oguljeno voće ili kompot

–       sokovi i kašice od svježeg voća i povrća

–       integralni dvopek

–       bistre juhe

Preporučeno je izbjegavati:

–       Sve vrste kolača

–       Sve masne, oštre i zrele sireve

–       Masnu svinjetinu, tovljene patke i guske

–       Trajne salame, kobasice i paštete

–       Masna, začinjena, konzervirana i salamurena jela

–       Sva dimljena i sušena mesa

–       Sve umake od pečenja, zaprške, majonezu

–       Jaja u većoj količini

Možda će vas zanimati…