Što? Kome? Kako?
Prehrana namjenjena bolesnom čovjeku koja odgovara biološkoj potrebi organizma za unosom hranjivih tvari ovisno o vrsti bolesti i dobi bolesnika naziva se dijetalna prehrana.
Dietoterapija uvelike pomaže oboljeloj osobi u jačanju imuniteta i ima terapijski učinak. Najčešće se koristi u slučajhu bolesnika nakon operativnog zahvata traume, kod bolesnika s poremećajima metabolizma, probavnim smetnjama, poremećejima bubrežne funkcije, imunološkog sustava…
Važno je obratiti pažnju na vrstu namirnica, sastav, prikladnost, energetsku vrijednost i način pripreme, broj i raspored obroka o kojima ovisi rad metabolizma bolesnika koji je radi bolesti poremećen i osjetljiviji nego u slučaju zdravih osoba.
Dijetalna prehrana najčešće uključuje:
– uzimanje više obroka u manjim količinama
– obroci su svježe pripremljeni
– lagani biljni čajevi i jogurt
– juhe od povrća i juhe od žitarica
– nemasnu junetinu, janjetinu, teletinu i ribu
– kuhanu rižu, krumpir
– maslinovo ulje
– nenadimajuće povrće – špinat, cikla, mrkva, tikvica…
– oguljeno voće ili kompot
– sokovi i kašice od svježeg voća i povrća
– integralni dvopek
– bistre juhe
Preporučeno je izbjegavati:
– Sve vrste kolača
– Sve masne, oštre i zrele sireve
– Masnu svinjetinu, tovljene patke i guske
– Trajne salame, kobasice i paštete
– Masna, začinjena, konzervirana i salamurena jela
– Sva dimljena i sušena mesa
– Sve umake od pečenja, zaprške, majonezu
– Jaja u većoj količini