Dijeta za dijabetičare

Autor: altis

Dijabetes je poremećaj metabolizma šećera, bjelančevina i masti, uzrokovan smanjenim lučenjem inzulina. Ta bolest najčešći je metabolički poremećaj od kojeg iz godine u godinu oboljeva sve više ljudi.

dijeta za dijabetičareSamo u Hrvatskoj ima oko 170 000 osoba koje žive s tom bolešću, dok se svjetska brojka penje do 190 milijuna.

Iako je šećerna bolest neizlječiva, zdrava prehrana, tjelesna aktivnost, odgovarajući lijekovi za sniženje šećera i redovita samokontrola razine šećera u krvi mogu pridonijeti kvalitetnijem životu.

Pretjerani unos šećera, konzumiranje alkohola i pušenje strogo su zabranjeni jer povećavaju rizik dugoročno štetnih posljedica.

Dijabetičari uglavnom mogu kontrolirati razvoj bolesti zdravom i uravnoteženom prehranom te tjelesnom aktivnošću, koja je od velike važnosti jer se na taj način razina šećera u krvi može držati pod kontrolom bez lijekova.

Prehrana dijabetičara mora biti individualna, jer pojedini dijabetičari različito reagiraju na određene vrste namirnica.

Ono što je zajedničko svima je da bi se trebala temeljiti na zdravim ugljikohidratima.

Dijabetičari moraju voditi računa o tjelesnoj težini i o tome koliko bjelančevina, masti, ugljikohidrata i kalorija sadrže namirnice koje uzimaju. Jelovnik mora biti pravilno sastavljen tako da ne sadrži previše jednoličnih namirnica.

Evo nekoliko savjeta za pravilnu prehranu dijabetičara:

1)      ravnomjerno jedite više puta na dan (najmanje pet)

2)      jedite u otprilike isto vrijeme svaki dan i kontrolirajte razinu šećera u krvi

3)      nemojte preskakati ili spajati obroke (dva u jedan)

4)      jedite puno škroba (kruh, žitarice, kukuruz…)

5)      jedite pet voćki i komada povrća dnevno jer to usporava apsorpciju glukoze u krvi iz crijeva (izbjegavajte banane, mango, grožđe, papaju, krumpir i tapioku)

6)      konzumirajte lisnato povrće, juhe i sokove od povrća

Ako ste dijabetičar i imate problema sa suvišnim kilogramima, morate biti vrlo pažljivi i odabrati pravilnu metodu za gubljenje kilograma.

Budući da preskakanje obroka nije preporučljivo, jedite pet puta dnevno namirnice kao što su nemasni mliječni proizvodi i nemasno meso te mnogo povrća. Možete piti sve vrste sokova, čajeva i kave, ali bez šećera.

Donosimo Vam primjer jednog takvog dijetnog jelovnika za dijabetičare:

dijeta za dijabetičareDORUČAK

Ponedjeljak: čaj s limunom, svježi sir, crni ili integralni kruh

Utorak: bijela kava, omlet od jednog jajeta, povće

Srijeda: sok od naranče, jedna hrenovka, crni ili integralni kruh

Četvrtak: kakao, jedna tanka palačinka

Petak: miksano voće, mlijeko

Subota i nedjelja: možete kombinirati neke od tjednih doručaka

MEĐUOBROK

U međuobrocima jedite voće ili nemasni jogurt.

RUČAK

Za ručak jedite juhe. Juhe možete kombinirati sa punjenom paprikom, nemasnim mesom, zelenim povrćem…

MEĐUOBROK

Voće.

VEČERA

Pola porcije onoga što ste pojeli za ručak.

 

High-carbahydrate high-plant-fiber diet (HCF) je dijeta bogata ugljikohidratima i biljnim vlaknima te može smanjiti potražnju inzulina kod dijabetičara. Važno je da dijabetičari izbjegavaju šećer jer on smanjuje podnošenje glukoze u organizmu i stvara probleme s krvotokom.

Prema HCF dijeti, šećerni bolesnici trebaju dnevno unijeti 70-75% složenih ugljikohidrata, 15-20% bjelančevina i 5-10% masti. Namirnice bogate ugljikohidratima su kukuruz, povrće, voće, med, kruh, riža, itd., a bjelančevinama je bogato crveno meso, meso peradi, mliječni proizvodi, jaja, ribe i sl.

Možda će vas zanimati…