Novosti

Stručni članci

Glikemijski indeks

Moć povećavanja razine glukoze u krvi (glikemije) za svaki se ugljikohidrat utvrđuje prema glikemičnom indeksu, koji je prvi put postavljen 1976. godine. Indeks odgovara površini trokuta ispod krivulje kojom je označeno kretanje razine glukoze u krvi pri unošenju...

read more
Indeks tjelesne mase

lndeks tjelesne mase (ITM) indeks tjelesne mase ili kraće ITM (engl. BMI, body mass indeks) jedna je od metoda utvrđivanja tjelesnog statusa na temelju odnosa visine i težine, koji se izračunava pomoću sljedeće formule: težina (kg) : visina (m) na kvadrat. Evo i...

read more
Crveni luk i zdravlje

Crveni luk, biljka antioksidans, jestiva je gomoljika biljke iz obitelji lukovica. Crveni se luk već 6000 godina provlači kroz povijest širom svijeta kao popularna i ukusna namirnica. Danas ga također dodajemo na popis prirodnih tvari koje su u stanju spriječiti...

read more
Agensi koji blokiraju ugljikohidrate

Agensi koji blokiraju ugljikohidrate (škrob) tvore posve novu zanimljivu kategoriju. Kao ideja nisu novi, ali novost je u tome što uistinu djeluju. San  iz davnih sedamdesetih godina prošloga stoljeća o učinkovitom sprečavanju i apsorpcije ugljikohidrata danas se...

read more
Benfotiamin

Ovaj malo poznati dodatak prehrani, čudnoga imena, zaslužuje posebno časno mjesto u svačijoj ladici s lijekovima. Benfotiamin je sintetska forma vitamina B1 (tiamina), topiva u masti i ima veliku moć apsorpcije. Taj je snažni agens protiv ZPC--a osmišljen u Japanu...

read more
Najzdraviji način pripreme hrane

Kako postupati: - Uključite tekućine u svoja jela, lagano kuhajte na pari, pirjajte ili kuhajte u marinadi. - Namirnice bogate bjelančevinama (ribu, piletinu, tofu) prije prženja izrežite na manje dijelove kako bi se vrij eme pripreme skratilo. ~ Hranu bogatu...

read more

Povežite se s nama

Ostanimo u kontaktu. Pratite nas na društvenim mrežama i slobodno pitajte sve što Vas zanima.