Benfotiamin

Autor: altis

Ovaj malo poznati dodatak prehrani, čudnoga imena, zaslužuje posebno časno mjesto u svačijoj ladici s lijekovima. Benfotiamin je sintetska forma vitamina B1 (tiamina), topiva u masti i ima veliku moć apsorpcije.

Taj je snažni agens protiv ZPC–a osmišljen u Japanu kasnih pedesetih godina prošloga stoljeća s ciljem liječenja bolnih poremećaja živaca, uključujući I išijas i neuropatiju kod alkoholičara.

Neuropatija je poremećaj perifernjh živaca – motorički, osjetni i autonomni živci koji kičmeni stup povezuju s mišićima, kožom i unutarnjim organima. Otprilike 3o posto slučajeva neuropatije odnosi se na tzv. idiopatiju, tj. nema poznatog uzroka. U drugih 3o posto slučajeva uzrok je dijabetes.

Zanimljivo je da su istraživači pronašli izravnu vezu između neuropatije i ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a pa su bili u potrazi za učinkovitim agensima protiv glikozilacije kako bi se taj poremećaj spriječio i liječio. Benfotiamin pomaže na dvije razine: učinkovito liječi neuropatiju i sprečava stvaranje ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a.

Kao što ste već doznali iz ove knjige, povišena razina šećera u krvi pojačava nastajanje ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a.

Benfotiamin djeluje tako što blokira tri glavna biokemijska načina putem kojih hiperglikemija (visoka razina šećera u krvi) stvara upalna oštećenja, uključujući i stvaranje ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a. Drugim riječima, benfotiamin ne dopušta da šećer i visokoglikemijski ugljikohidrati pokrenu glikozilaciju.

Benfotiamin ne samo da blokira obrasce nastajanja upale, nego potiče I aktivnost enzima zvanog transketolaza, koji (kao iALK) sprečava aktiviranje upalnoga faktora NF-ĐB. ZPC djeluje kao tvornica upalnih procesa i time nanosi veliku štetu. Stimuliranjem transketolaze, benfotiamin zaustavlja stvaranje upalnih procesa.

A tu su i dodatne dobre vijesti. Benfotiamin štetne proizvode metabolizma šećera u krvi (rezultate razgradnje glukoze u tijelu) također pretvara u bezopasne kemijske spojeve, čime im ne dopušta da se pretvore u ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE ). Benfotiamin pomaže i procesu probavljanja jer uz njegovu pomoć tijelo pravilno iskorištava ugljikohidrate.

Iako tradicionalna u vodi topiva forma Vitamina B1 također uspješno regulira dio oštećenja nastalih velikim udjelom šećera u krvi, benfotiamin, koji je topiv i u masti, taj posao obavlja bolje, a potrebno ga je manje.

Benfotiamin obećava i na području liječenja niza neuroloških i vaskularnih bolesti. Pokazuje i neke povoljne kvalitete u vezi s borbom protiv procesa starenja jer štiti ljudske stanice od štetnih proizvoda metabolizma.

Benfotiamin je u stanju poboljšati i mentalno stanje. Pomaže kod svih vrsta mentalnog i tjelesnog stresa, pa se stoga potreba za tim vitaminom povećava kada je osobatjeskobna ili prolazi kroz razdoblje oporavljanja od bolesti, traume ili operacije.

Trudnice, dojilje ili pak korisnice tableta za kontracepciju imaju povećanu potrebu za vitaminom B1. Pušačima, ljubiteljima alkohola, kao i onima koji konzumiraju veće količine šećera i kave, što sve implicira stvaranje ZFG-a. također se savjetuje da povećaju unos vitamina B1, a idealno bi bilo
ostvariti u vidu benfotiamina topivog u masti, umjesto običnog vitaminom B1 koji se otapa samo u vodi, jer se tako daleko lakše postiže terapijska svojstva.

Benfotiamin se prirodno nalazi u namirnicama iz obitelji luka, kao što su bijeli i crveni luk, vlasac i luk kozjak, što je samo još jedna važna zdravstvena.

Dobrobit i razlog više da uživate u tome povrću, koje svakako pruža sjajan okus svakome jelu. Benfotiamin je i za zdravlje siguran dodatak prehrani.

Standardni tiamin (vitamin B1) ne pokazuje nikakve negativne nuspojave i kod visokih doza (od nekoliko stotina miligrama dnevno), a sigurnosni testovi pokazuju da je benfotiamin čak ‘i sigurniji od tiamina. ›

Preporučena dnevna doza benfotiamina zasad još nije definirana. Perricone preporučuje: 300 mg dnevno (150 mg tijekom doručka I 15o mg tijekom večere) u razdoblju od 3o dana, a potom po jednu kapsulu dnevno, ili pak prema preporuci vašega liječnika.

Možda će vas zanimati…